Руски филм на културној мапи престонице

Најновија остварења руске кинематографије, филмови широког тематског спектра који су подигли руску публику на ноге, а неки од њих забележили и невероватне успехе у биоскопској гледаности, биће приказани у Југословенској кинотеци – у оквиру Фестивала руског филма. Филмофили ће имати прилике да, током трајања Фестивала од 24. до 27. октобра, виде седам руских остварења, оцењених од стране руске публике и селектора Фестивала као најрелевантнији за представљање савремене кинематографије Русије. Продуцент форума, саветник Савеза кинематографа Руске Федерације, главни уредник часописа „КиноРепортер“ Марија Лемешева напомиње да приказивање руских филмова у Србији постаје добра традиција. „Добијамо изванредне повратне информације, које показују колико је тога заједничког између наших земаља у културном и духовном смислу. Зато се сваки пут када правимо избор филмова трудимо да српска публика не само ужива у гледању већ и да нас боље упозна.“ 

Неки од филмова истовремено ће бити приказани и у Русији. Посебну пажњу привлаче драма „Бик“, добитник Гран-прија руског националног кино-фестивала „Кинотавр“, трилер драма „Херој“ и драма „Битка“. Све пројекције су бесплатне.

Град Београд ће, поред Међународног фонда јединства православних народа из Москве, ове године бити и домаћин и организатор овог културног догађаја иза којег стоји продукцијска кућа „Синемарус“, а који, поред Министарства културе РФ, Амбасаде Руске Федерације у Србији, Руског дома у Београду, те Југословенског филмског архива, ужива и подршку Савеза кинематографа РФ на чијем челу је Никита Михалков.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *