Пулс метрополе

фото: БЕОИНФО

У оквиру манифестације Дани европске баштине

Изложба о реконструкцији Народног музеја

Ауторски тим Завода за заштиту споменика културе имао је велику улогу у реконструкцији музеја који без њиховог ангажмана не би добио данашњи изглед

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић отворио је изложбу Завода за заштиту споменика културе града Београда под називом „Реконструкција Народног музеја, споменика културе од великог значаја 2014–2018“. Изложба је отворена у оквиру манифестације Дани европске баштине, испред Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“ на Калемегдану, а ауторке изложбе су стручне сараднице Завода Александра Шевић и Ксенија Ћирић.
Андреја Младеновић је посебно захвалио ауторском тиму и Заводу за заштиту споменика културе, који је дао велику улогу у реконструкцији музеја који без њиховог ангажмана не би добио данашњи изглед.

фото: БЕОИНФО

„Наши стручњаци имали су активну улогу и утицали на то да данас можемо уживати у многим стварима које не би биле доступне јавности. Историја саме зграде и музеја, која је таква каква јесте историја нашег града, од почетка прошлог века па током Другог светског рата и након њега, утицала је да објекат који није био предвиђен за музеј управо то и постане педесетих година. Сведоци смо проблема затварања музеја за јавност готово 15 година, као и тога да експонати нису били доступни посетиоцима, али смо уз велик труд и марљив рад стручњака из Завода дали велики допринос да музеј прошле године буде отворен“, подсетио је Андреја Младеновић и додао да је на овај начин национални и културни ресурс доступан бројним посетиоцима.
Директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић истакла је да је у оквиру обележавања 175 године рада Народног музеја и шест деценија рада Завода за заштиту споменика културе представљена и изложба реконструкције Народног музеја.
„Након комплетне и комплексне реконструкције, рестаурације, адаптације и поновног отварања Народног музеја, јуна прошле године, посетиоци данас уживају у њему. Захваљујући великим делима европске и српске уметности, али и архитектонским и ентеријерским вредностима, овај објекат је споменик културе од великог значаја“, закључила је Оливера Вучковић.

У сусрет 35. Београдском џез фестивалу

ЏЕЗЕРИ СЕ СПРЕМАЈУ ЗА РЕКОРД

Јубиларна манифестација посвећена џезу биће одржана од 22. до 27. октобра, под покровитељством Града Београда

фото: БЕОИНФО

 

Градски секретар за културу Иван Карл најавио је да ће јубиларно издање Београдског џез фестивала трајати рекордних осам дана. Он се захвалио председнику Организационог одбора фестивала и заменику градоначелника Горану Весићу јер је његовим ангажовањем, како је рекао, фестивал добио нови полет и енергију. 
„Београдски џез фестивал је у неку руку ’фестивал повратник’, јер је имао паузу од 1991. до 2005. године, и за једног повратника показује изузетну кондицију и доказује да Београд живи и дише џез, не само тих неколико дана већ и пре и после фестивала“, указао је ресорни секретар на конференцији за новинаре у Дому омладине. 
Он је нагласио да је Град Београд у овогодишњи фестивал уложио шеснаест милиона динара, три више него у прошли, док ће 2020. године буџет фестивала износити двадесет милиона динара.
„Улагање Града Београда у овај фестивал је континуирано и све веће, јер видимо да је сваке године све бољи“, указао је Карл и позвао суграђане и госте престонице да посете ову манифестацију.
Београдски џез фестивал је од свог оснивања, 1971. године, постао значајна међународна културна манифестација, која је у нашу престоницу довела неке од најбољих светских џез уметника. Обновом фестивала 2005. године, високо је подигнута граница у уметничком смислу. Наступило је више од три стотине бендова које је слушало и видело двеста хиљада посетилаца.
Љубитељи џеза ове године ће бити у прилици да у Дому омладине и Комбанк дворани виде више од тридесет састава из целог света и сто четрдесет учесника.
Уметнички директор Београдског џез фестивала Војислав Пантић најавио је наступ Чарлса Лојда (Charles Loyd Kindred Spirits), водећег имена данашњег џеза. Затим наступ Стенлија Кларка (Stanley Clark Band), једног од легендарних fusion извођача и Стива Колмена (Steve Coleman and Five elements) из домена авангарде, како је рекао, три представника „старије гарде“ који се баве различитим музичким стиловима.

Представљање српске престонице у Будимпешти

фото: Милан Тимотић

У оквиру Месеца српске културе у Мађарској Туристичка организација Београда је организовала промотивни догађај који је, у пријатној атмосфери, у центру Будимпеште, окупио бројне званице, представнике дипломатског кора, туристичке привреде и новинаре. На догађају је представљена актуелна туристичка понуда нашег града за госте из ове земље, а међу присутнима био је амбасадор Републике Србије у Будимпешти Иван Тодоров.
Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда, поздравио је госте, рекавши да ми имамо много тога да понудимо посетиоцима из суседне Мађарске. Поповић је скренуо пажњу на богату културну понуду наше престонице, истакао нов туристички програм „Српска слава“ у Конаку књегиње Љубице и најавио неке од најзначајнијих културних манифестација у наредном периоду – изложбу Марине Абрамовић у Музеју савремене уметности, БИТЕФ, Сајам књига, концерте светских звезда Ероса Рамацотија, Брајана Адамса, као и зимске фестивале и манифестације. 
С представницима медија у Будимпешти договорено је студијско путовање које ће бити реализовано током наредних месеци, како би што шира јавност била упозната с туристичком понудом и могућностима за путовање мађарских туриста у наш град.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *