Печат недеље

Добро нам дошли, наследниче Светог Саве

Добро дошли у ову древну светињу као што је написано овдје: Добро дошли, наследниче Светога Саве, добро дошли у Грбаљ! Овдје је Свети Сава долазио, а и послије њега и сви ваши претходници. Патријарси су долазили и рукополагали митрополите зетске и црногорске и боравили овдје не мало времена – овим речима је митрополит црногорско-приморски Амфилохије поздравио патријарха српског Иринеја у манастиру Подласва на обележавању осам векова аутокефалности СПЦ и светосавља у Црној Гори и Боки.
У тренутку када су све гласнији захтеви за црквеном независношћу тзв. ЦПЦ, овај за Србе најзначајнији историјски јубилеј још једном је показао да је једино Српска црква кроз време била кадра да окупи српски народ и сачува његово национално биће у околностима непостојања заједничке државе. Томе у прилог говори чињеница да је свог патријарха дочекало на хиљаде верника, оних који и у околностима агресивне антисрпске и антиправославне кампање нису показали спремност да прихвате вештачки новоцрногорски идентитет.
Патријарх српски је на овом скупу поручио да оно што је вековима сејано на овим просторима, не може да се уништи ни декретом ни одлуком људи.
„Влада мишљење да је умрла вера у Црној Гори, ово данас што видим, ове цркве што су окитиле просторе, оживљено свештенство, то је чудо божје, једно велико охрабрење.“
Патријарх српски Иринеј у манастиру Подластва у Грбљу, где се обележава 1500 година постојања овог храма, истакао да учествовање у овим свечаностима за њега представља велику радост. Радост не само за Црну Гору већ за цело српство и ван Србије, и у расејању.
У сусрет обележавању 800 година од стицања аутокефалности СПЦ, Матица црногорска је изнела мишљење да је празновање овог јубилеја наставак штетног политичког деловања које траје већ тридесет година. У кампањи да своју самобитност потврде потирањем српског идентитета Црне Горе поједини политичари су отишли корак даље тврдњом да СПЦ чува инфраструктуру идеје „Велике Србије“, те да је то наум кован деценијама уназад. Но патријарх српски има своје мишљење о томе.
„Све је то облачак који ће се разићи. Оно што Бог благослови, то човјек не може уништити. Славимо осам векова аутокефалности и 15 векова ове цркве. Нека је благословен овај дан и сви који сте присутни, да манифестујемо нашу веру и духовни живот који нас је толико подигао. Да се вратимо истини и неће нас Бог оставити. Нека је Бог са вама“, рекао је патријарх српски Иринеј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *