Нови коп „Радљево“ почиње да ради наредне недеље

Конференција о пројектима заштите животне средине у РБ „Колубара“

Нови коп „Радљево“ о коме се прича годинама званично ће бити пуштен у рад наредне недеље – рекао је Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“, на трећој стручној конференцији „Инвестиције и заштита животне средине“, која је одржана у Рударском басену „Колубара“.
Грчић је нагласио да коп „Радљево“, као и постојећи коп Поље „Е“, гарантују будућност и одрживост Колубаре, а самим тим и будућност ЕПС-а, уз унапређење сваког производног система у циљу заштите животне средине.
„Коп ’Радљево’, са својих испитаних и сигурних залиха од око 350 милиона кубика угља, спреман је за отварање. На Пољу ’Е’ већ је почело ископавање и у тај коп биће уложено око милијарду евра у наредних неколико година“ – рекао је први човек ЕПС-а.
Од угља из Рударског басена „Колубара“ произведе се 52 одсто укупне електричне енергије у Србији, а залихе угља у „Колубари“ су минимум 2,1 милијарди тона. РБ „Колубара“ годишње обезбеди око 30 милиона тона угља, а да би се, како је објаснио Грчић, одржала та производња нису довољне само бројке које показују тону произведеног угља, него је неопходно бринути и о заштити животне средине. Он је објаснио да је неопходно унапредити сваки производни систем у складу с најмодернијим рудницима у Западној Европи.
„Зато је при крају реализација ’зеленог пројекта’ или оно што зовемо управљање квалитетом угља“, рекао је Грчић. „Зелени пројекат“ у Колубари почиње да функционише у децембру с половином капацитета, док ће током 2020. прорадити пуним, максималним капацитетом. Површински копови су жив систем и стално се померају, а само њихово померање подразумева читав низ компликованих и скупих радњи, попут измештања делова река, измештање пруге, саобраћајница и других објеката.
Грчић очекује да ће радови на покретању наставку градње ТЕ „Колубара Б“ у Каленићу почети 2020. године, док је за ТЕ у Великим Црљенима рекао да се мора „скинути“ са мреже, али да се тај стари објекат у Великим Црљенима неће уклањати док се не изгради нови у Каленићу.
Директор за производњу угља РБ „Колубара“ Милан Мишковић рекао је да се велика пажња посвећује заштити животне средине.
„’Колубара’ има за сада четири површинска копа – Поље ’Б/Ц’, Поље ’Д’, ’Тамнава – Западно поље’ и Поље ’Г’, а тренутно два највећа инвестициона пројекта у ’Колубари’ су површински коп Поље ’Е’, чија је вредност 970 милиона евра и коп ’Радљево’, пројекат вредан 418 милиона евра“, рекао је Мишковић. Укупна улагања у геолошка истраживања за Поље „Е“ су 13,5 милиона, а за коп „Радљево“ 15 милиона. Оба велика пројекта укључују и студије о утицају на животну средину и дефинисане мере у студији су обавезујуће.
Помоћник директора за инвестиције, развој и унапређење производње у РБ „Колубара“ Новица Љушић је нагласио да је „Колубара“ у овом тренутку велико градилиште, а међу пројектима заштите животне средине који се спроводе су пројекат континуалног мерења димних гасова, реконструкцију два електрофилтера, као и постројење за третман отпадних вода.
Срдан Димитријевић, директор „Гоша Фом“, истакао је да та компанија сарађује са ЕПС-ом више од 60 година и да заједно раде на унапређењу опреме и увођењу нових технологија у производњу.
Председник Синдиката радника ЕПС Милан Ђорђевић рекао је да се много тога променило на боље у односу на ранији период када је реч о заштити животне средине и да су велики потенцијали „Колубаре“. Он је позвао оне који критикују ЕПС да дођу у „Колубару“ и виде под каквим тешким условима раде запослени, као и како се са малим бројем радника рекордно производи.
„’Колубара’ није више загађивач као што је некада био случај. Тај однос некада и сада значајно се мења у позитивном смислу зато што се улажу велика средства у заштиту животне средине“, рекао је Ђорђевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *