Четврти позоришни Kустендорф

На Мећавнику 25. и 26. октобра, уз подршку НИС-а

Четврти „Позоришни Кустендорф“ редитеља Емира Кустурице одржаће се 25. и 26. октобра на Мећавнику, уз подршку компаније НИС, у организацији „Раста Интернационала“.
Под слоганом „Друштво спектакла“ фестивал ће покушати да одгонетне место и улогу позоришне уметности у актуелном друштву у коме је спектакл у основи свега и представља не само основни елемент разоноде већ и само срце нестварности овог друштва, односно владајући облик живота.
Задржавајући интернационални карактер, у студентском такмичарском програму наћи ће се четири представе које се надмећу за награду „Златни лист“, две из Србије и по једна из Русије и Пољске. Академија уметности у Новом Саду извешће представу „Кисеоник“ Ивана Вирипајева, Филмска академија из Лођа (Пољска) играће комад „Цена живота“, добитнице Пулицерове награде Мартине Мајок, Државна позоришна академија из Јарославља (Русија) одиграће „Чехов.некст“ (Čehov.next), док ће се Факултет драмских уметности из Београда представити комадом „Џорџ Касплан“ Фредерика Сонтага.
Селекција фестивала, као и претходних година, поверена је награђиваном редитељу Милану Нешковићу, који иза себе има више успешних представа на сценама најеминентнијих позоришта у Србији и шире. „Селекција је базирана на односу појединца и друштва и проблемима свеприсутног недостатка емпатије. Све представе се баве особама које се нису снашле у друштву појединаца и трагају за собом и својим идентитетом, као уосталом и позориште“, рекао је селектор Нешковић о критеријума за такмичарски програм.
У оквиру ревијалног програма гостоваће реномирана српска позоришта – Југословенско драмско позориште с награђиваном представом „Зашто је полудео господин Р.“ и Београдско драмско позориште с представом „Моје дете“.
Другог дана фестивала редитељ и оснивач „Позоришног Кустендорфа“ Емир Кустурица, модерираће дебату с истакнутим уметницима на овогодишњу тему „Позориште у друштву спектакла“.
Компанија НИС је четврту годину заредом генерални спонзор Позоришног Кустендорфа. Пружање подршке пројектима из области културе, науке и образовања, с посебним акцентом на развој младих талената, један је од стратешких циљева компаније НИС, а који се реализују под слоганом „Будућност на делу“. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *