АРКТИК И НОВА „СЕВЕРНА ДОКТРИНА“ САД

Актуелна америчка политичка елита САД „изненада“ је „заборавила“ члан 234 Конвенције Уједињених нација о морском праву, који гарантује Русији право на Северни морски пут (јер се налази у унутрашњим морским водама ове државе), а који, такође, признаје Канади право на пролаз северозападом овог морског пута. Ову чињеницу Американци су почели да представљају као руску „претензију“ на нешто што јој не припада, а своју стратегију као „обезбеђивање слободне пловидбе у спорним реонима морских путева“

Борби за Арктик придружио се и амерички председник Доналд Трамп, који је изјавио да Вашингтон жели да купи аутономни регион Гренланд, а почетком 2019. године представник војноморске флоте САД Ричард Спенсер рекао је да је „актуелни задатак америчке флоте да појача моћ у арктичким водама, да отвори нове стратешке војне луке у рејону Беринговог мора и да прошири војно присуство на Аљасци“.
Све ове (идентичне) изјаве говоре да је америчка влада усагласила стратегију – нову концепцију Министарства одбране за Арктички регион, коју су назвали „Арктичка доктрина“. Тиме је замењена сада већ застарела доктрина из 2016. „Стратегија националне безбедности“, где се супарништво с Русијом и Кином око Арктика налази на првом месту.
„Северна доктрина“ САД своди се на то да се Русија онемогући у стварању Северног морског пута и да се Кина онемогући да учествује у том пројекту, како би се не само уцењивала Русија него и спречио њен економски развој (за шта се већ користи и „нови хладни рат“ и агресија санкцијама).
У мају 2019, такође на састанку с представницима држава које се граниче с Арктиком, Американци су канадском представнику јасно ставили до знања „да Канада мора заборавити своје право на северозападни арктички коридор“. Наравно, Американци се нису зауставили на „злостављању Канађана“. Кинезима су затражили да затворе станице на Исланду и у Норвешкој, да престану да улажу у инфраструктуру руског северног морског пута, а да Москва повуче армију с територије свог арктичког севера. Американци су и изненада почели да промовишу идеју да Северни морски пут мора бити заједнички, а не руски.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.