ЗАШТО ЈЕ НЕТАНИЈАХУ БИО У УКРАЈИНИ?

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху посетио је Украјину у својству државног званичника и то је прва посета овог ранга после 20 година (у Кијеву је био 1999. године)

Према саопштењу прес-службе украјинског председника Владимира Зеленског званична посета је почела у 10.30 часова, 19. августа 2019, а током преговора планирано је „да се потпише низ важних докумената“. После ручка гост је са домаћинима посетио споменик жртвама у Бабјем Јару, месту где су нацисти током Другог светског рата стрељали Јевреје, Цигане (на руском говорном подручју још увек за овај народ није уведен појам Ром) и совјетске заробљене војнике.
Већина експерата за Израел тврди да је посета Бењамина Нетанијахуа Украјини мотивисана следећим чињеницама: Украјина је јединствена држава у којој су и председник државе и премијер Јевреји, те је ово, заправо „међујеврјеско дружење“. Други моменат је да се 17. септембра у Израелу одржавају избори, а у овој земљи има много усељеника из Украјине, те је суштина да израелски премијер добије гласове Јевреја пореклом из ове европске државе.
Тема преговора су била и економска питања. Наиме, две државе су потписале уговор о стварању зоне слободне трговине 21. јануара 2019, који је у Украјини прошао све институције (ратификације) и може да се примени, али не и у Израелу. Израелски парламент још није то урадио. У Израелу зони слободне трговине дају велики значај, јер ће укинути царине на израелске производе, робе и услуге, те отворити украјинско тржиште за високу технологију из ове земље.

СКАНДАЛОЗАН ПОЧЕТАК Међутим, сумње у прави циљ посете израелског премијера Украјини, на путу за Кијев подстакла је жена премијера Сара Нетанијаху, која је, прво, приредила скандал у авиону, јер је „напала капетана авиона, који је, наводно, није правилно дочекао и поздравио“. Потом су на излазу из авиона делегацију из Израела дочекале три девојке у народној ношњи с хлебом и сољу (традиционална добродошлица), али је Сара понуђени хлеб бацила. Медији су ове скандале нашироко раструбили (догађају је дата већа пажња него садржају разговора два државника), али аналитичари су поставили друго питање: Са чега је жена израелског премијера скандалима скренула пажњу?
Према различитим изворима циљ посете је, осим „међудржавних питања“ (лист „Обозреватель“), вишеструк: прво, посета се може сматрати делом предизборне кампање уочи ванредних парламентарних избора; друго, разматрање питања „малтретирања Украјинаца на граници Израела“; треће, позиција Кијева на тему премештања амбасаде Украјине из Тел Авива у Јерусалим и, четврто, став Кијева о питању жеље израелског премијера да буде посредник у преговорима између Русије и Украјине.
Аналитичари сматрају да су се прави разлози посете израелског премијера Украјини скривени. Наиме, украјински председник жели да у преговоре о Донбасу и уопште украјинском питању укључи Вашингтон (Нормандијски формат), међутим тако нешто Русија одбија. У тај „међупростор“ жели да се појави Израел и да посредује у мировном споразуму две државе. Другим речима, с обзиром на одсуство потписивања „великих споразума између Тел Авива и Кијева“ јасно је да је да Бењамин Нетанијаху „проверава“ свој посреднички капацитет. Уосталом Украјина се, имајући у виду бројно учешће Јевреја у влади Украјине, у делу међународне заједнице већ разматра као „друга јеврејска држава“. Самим тим има чиме да тргује с Русијом, посебно када је у питању решавање кризе у Сирији и на Блиском истоку. Међутим, да би се избегли протести украјинских националиста (тачније нациста), којима очигледно истиче рок употребе, све је добило друге контексте.
Пред одлазак у Украјину, Нетанијаху је изјавио да ће с украјинским председником Владимиром Зеленским, поред осталог, разматрати питање отварања „зоне слободне трговине“, јер стотине хиљада грађана Израела потичу из Украјине, те је важно развијати добре односе између две државе. Затим о питањима пензија (што је чудно јер свега око 7.500 људи има радни стаж у Украјини, а сада живи у Израелу), као и о многим другим питањима.
Портал новости-украины.ru-an.info под тим „многим другим питањима“ види пресељење (дела?) Израелаца у Украјину. Наиме, блискоисточни аналитичари сматрају да у наредних 30 година Израел може да се нађе пред опасношћу уништења и да се јеврејска елита замислила над „резервним аеродромом“, тј. државом. Украјина је у том смислу идеална. Налази се у Европи, има излаз на море, велику дијаспору у Израелу, али и око 300.000 Јевреја који још живе у овој држави, а и власт је јеврејска (председник, премијер, и више министара су Јевреји), док је олигарх Јевреј Игор Коломојски буквални власник већине привредних субјеката у држави и прави центар власти (уосталом помогао је украјинском председнику да победи на изборима). Поред тога словенско становништво се убрзано исељава из Украјине и за кратко време, како предвиђају демографи и социолози, преполовиће се, тако да ова земља постаје „нова обећана земља за Јевреје“.
Познати руски аналитичар Ростислав Ишћенко за портал ukraina.ru такође наводи да су званично саопштени разлози посете од украјинског председника и израелског премијера лажни, посебно споразум о зони слободне трговине и решавање питање уласка бандероваца у Израел (којима се масовно отказује улазак у земљу, а који су донедавно били израелски „корисни идиоти“). Споразум може да потпише и амбасадор, а питање бандероваца које Израел „малтретира на граници“ могу да реше министри унутрашњих послова. Циљ посете је, дакле, сасвим други. Питање гласи – који?

ПИТАЊЕ БЛИСКОГ ИСТОКА Ишћенко мисли да је посета повезана с Русијом и ситуацијом на Блиском истоку. Москва активно делује на регулисању сиријске кризе, али не тек подржавањем Дамска у борби са исламистима и западним интервенционистима него је и створила сложену коалицију (Русија, Сирија, Иран и Турска), која помера однос снага у своју корист на Блиском истоку. При томе је Иран давни непријатељ Израела (и обрнуто), који на крилима ове коалиције јача и стиче све боље позиције у региону. Током рата сиријска армија је стекла важно искуство, а последња два либанска рата (1982. и 2006) израелска армија није добила, што значи да су се ризици за јеврејску државу повећали. Због тога израелско руководство жели да придобије Русију за посредника, али да Москва буде на њиховој страни, што би обезбедило да се склопи мир, али без уступака Сирији. Пошто је јасно да Москва неће бити такав посредник, Нетанијаху тражи нове аргументе. Украјина је, дакле, идеална за трговину, јер је, између осталог, и емотивно питање за Русију, те посетом Кијеву демонстрира активности не би ли Тел Авив заинтересовао Москву да прихвати „понуде Израела“ – Сирија за Украјину. Према томе, циљ посете Нетанијахуа Украјини је стицање представе о способностима и могућностима украјинских партнера (колико су спремни да у интересу Израела дају уступака Русији), те колико ефикасна може бити сарадња с њима. На крају, Ишћенко, додаје „да Нетанијахуа чека велико разочарање“.
Наиме, „много је злих духова пуштено из боце после 2014. године“ и обојене револуције којом је свргнут легални председник Виктор Јанукович. Током посете израелског премијера Украјини, домаћини су се (иако Јевреји) понашали у духу украјинских нациста током Другог светског рата, што свему даје невероватан контекст (неки то тумаче „бацањем прашине у очи украјинским националистима“, углавном следбеницима нацистичке идеологије). Наиме, у Бајем Јару је убијено и око 100.000 Јевреја, а Зеленски (Јевреј) је дочекао израелског премијера поздравом „Слава Украјини!“ – поздравом Украјинске устаничке армије из Другог светског рата (пандан хрватским усташама) чији су припадници убијали Јевреје. Поређења ради, то би било исто као кад би хрватска председница Колинда дочекала српског председника Вучића усташким поздравом „За дом спремни!“.
Подаци говоре да је током нацистичке окупације Кијева на 1.200 украјинских полицајаца долазило тек 300 Немаца, те да су они, а не Немци, били главни извршиоци стрељања Јевреја и других. И данас је антисемитизам снажан у Украјини. Наиме, према истраживању спроведеном 2017. од стране истраживачке компаније „Gfk Ukraine“ 12 посто становника Украјине има негативан однос према Јеврејима.
Зашто је, дакле, украјински председник дочекао израелског премијера на „нацистички начин“, остаје тајна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *