Трамп потеже и ујгурско питање на Пекинг

Након ескалације насиља у кинеском специјалном аутономном региону, Вашингтон се сада занима за сајбер-безбедност острва Тајван, где ће у новембру бити одржане вежбе из те области

Амерички наступ на Далеком истоку је већ виђен. Након организовања или макар спонзорисања масовних насилних протеста, који нису спласнули ни након што је влада Хонгконга пре више од две недеље званично саопштила да ће повући спорни предлог измене закона, који би омогућио изручења осумњичених матичном делу Кине, Хонгконг и даље гори, а Бела кућа покушава да актуелизује умирене конфликте на северозападу Кине и интензивира потенцијалне несугласице око острва Тајван.
Према извештајима кинеских медија, међу којима је и „Саут Чајна морнинг пост“, Хонгконг је у недељу доживео нови талас насиља. Демонстранти су заузели трговинске центре, пословно тесно повезане с матичним делом Кине, блокирали су саобраћајнице, уништавали метро станице од којих су четири након таласа насиља затворене, гађали циглама и приручним запаљивим предметима полицију и скрнавили кинеске националне симболе.
Полиција им се супротставила испаљујући гумене метке и користећи сузавац. Експресни воз, који повезује Хонгконг с аеродромом, саобраћа примајући искључиво путнике с купљеним авионским картама, без задржавања на успутним станицама, како би остао ван домашаја руље.
„Саут Чајна морнинг пост“ пренео је изјаву пословног човека из Израела који је, због насиља, морао привремено да се пресели у Сингапур.
На мети изгредника нашла се и „Њу таун плаза“ којом управља компанија „Сун Хунг Кај пропертис“, пошто је прошлог месеца осудила насиље. Слично су прошли и неки ресторани чији су се власници усудили да насилне демонстрације назову нередима. Многи ресторани и продавнице у граду су због тога затворени, а свакодневни живот у једном од најважнијих кинеских градова знатно је отежан.
Крајем прошле недеље био је видљив напор демонстраната да још убедљивије понизе Кину. Док су кинески национални симболи раније били овлаш скрнављени, у недељу су демонстранти газили кинеску националну заставу, скинуту с јарбола испред градске управе, након чега је бачена у реку Шинг Мун.
Друга група демонстраната је потом у тржном центру „Тајмс сквер“ у кварту Каусевај беј раширила тридесет метара дуг транспарент на којем је писало „Слава Хонгконгу“.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *