Пулс метрополе

Историјско наслеђе великих градова на календару

Фото-споменар Београда и Напуља

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић угостио је протекле недеље у Старом двору председника италијанске асоцијације за културу Ђенероза ди Меју, који сваке године посебним календаром са уметничким фотографијама промовише сарадњу између градова

фото: БЕОИНФО

Ђенерозо ди Мео већ 18 година посвећује велику пажњу избору градова које представља на посебан начин. Увек су то развијени центри са значајним културно-историјским знаменитостима. За календар који ће обележити 2020. годину изабрао је Напуљ и Београд, а фотографије знаменитих зграда у календару дело су италијанског уметника Масима Листрија. Календар носи назив „Напуљ–Београд: Црно и бело“.
„Имао сам прилику да видим фотографије ентеријера знаменитости Београда као што су Геозавод, Музеј савремене уметности, Палата Србије, Бели двор, Крипта Храма Светог Саве, Саборне цркве и других и веома су ми се допале. Добра је и идеја да се на овај начин културно повезују два града. Драго ми је и да је Ђенерозо ди Мео ове године одабрао Београд који је, како ми је рекао, за њега град са богатом историјом и културом, али и посебним духом“, објаснио је градоначелник. 

фото: БЕОИНФО

У Палати Србије у новембру овим поводом ће се одржати културна манифестација на којој ће бити промовисан календар за 2020. годину са фотографијама ентеријера знаменитости Београда и Напуља. Очекује се око 700 званица из Италије и из других европских земаља. Међу њима је велики број уметника, чланова краљевских породица као и пословних људи. 
Многе званице ће први пут доћи у Београд и ово ће бити прилика да им се престоница Србије презентује преко уметности и културе.
Ђенерозо ди Мео протеклих година направио је календаре Истанбула, Беча, Лисабона, Берлина и Москве.

Почели „Дани европске баштине у Земуну“

Алманах Земуна пред публиком

фото: Милан Тимотић

Манифестација „Дани европске баштине“ почела је 10. септембра изложбом фотографија „Земун кроз простор и време“ Љиљане Аћимовић.
У организацији Туристичког друштва Земун изложба се одржава у простору Канцеларије за младе Градске општине Земун.
Изложба је алманах Земуна од краја 19. века до данас и важан документ континуитета друштвеног живота, навели су организатори, уз подсећање да је Земун био и центар спортских догађаја, од фудбала до регата на Дунаву, и забава на Лиду.
„Дани европске баштине у Земуну 2019“ нуде разноврстан и садржајан програм у двадесет различитих форми и на више локација до 15. октобра.

Презентација Београда у Москви

На Међународном сајму туризма „Leisure” у Москви, Туристичка организација Београда представила је туристичку понуду наше престонице, саопштено је из ове организације. 
Током презентације истакнут је значај културно-историјских веза између наше две земље, затим богато наслеђе, као и познате атракције у нашем граду.
Према подацима Секретаријата за управу, број гостију из Русије је у сталном порасту. Од почетка године остварен је пораст од 37 одсто у броју остварених ноћења у нашој престоници у односу на исти период прошле године. Број руских туриста у јулу је био за 27 одсто већи у односу на јул прошле године, што потврђује значај пословних активности на овом туристичком тржишту.
Промоција Београда на тржишту Русије наставља се у Санкт Петербургу, на посебном промотивном догађају у хотелу „Crowne Plaza-Ligovski”, где ће представници туристичке привреде Санкт Петербурга имати прилике да се ближе упознају са актуелном туристичком понудом Београда и Србије.

Музеј афричке уметности

„Дани европске баштине 2019“

Предавање „Демократија у Африци“, антрополога Секуа Сидија Дијаваре из Малија, биће одржано 23. септембра, а филмско вече с пројекцијом чувеног хорор филма „Мумија“ из 1932. године 24. септембра

фото: БЕОИНФО

Музеј афричке уметности, у оквиру овогодишње манифестације „Дани европске баштине 2019“, представиће сву разноликост и богатство култура, традиције и обичаја афричких народа као неодвојивог дела светске културне баштине.
Бесплатна предавања, радионице и јавна вођења кроз сталну поставку и тематску изложбу овог музеја почела су 15. септембра.
Предавање „Демократија у Африци“, антрополога Секуа Сидија Дијаваре из Малија, биће одржано 23. септембра, а филмско вече с пројекцијом чувеног хорор филма „Мумија“ из 1932. године и разговор сафилмским редитељем Сашом Радојевићем 24. септембра.
Посебно бесплатно издање шетње „Културна баштина Топчидера“ одржаће се 28. септембра у 11 сати и обухватиће обилазак Музеја афричке уметности, Куће краља Петра и Архива Југославије.
У недељу, 29. септембра, од 11 сати одвијаће се два паралелна програма – за одрасле јавно вођење кроз тематску изложбу „Под лупом – староегипатске збирке у музејима у Србији“, док ће деца у радионици „Направи египатске картуше“ научити хијероглифске знакове који одговарају словима њиховог имена, нацртати их и направити од њих привеске за огрлице.
Детаљна сатница свих догађаја у оквиру манифестације „Дани европске баштине 2019“ може се наћи на сајту музеја: www.mau.rs.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *