ПРЕЋУТАНА ПОГЛАВЉА ВИШЕГРАДСКЕ ХРОНИКЕ

ПОБЕДЕ СРПСКОГ НАРОДА О КОЈИМА СЕ ДОВОЉНО НЕ ГОВОРИ (3)

Најновија саопштења из западних амбасада у Сарајеву показују истрајност у настојању да се у српском народу пригуше сећања на страдања која су се десила током Другог светског рата. О тим страдањима деценијама се није смело јавно говорити. Сећања на покоље које су починили хрватски војници, углавном домаћи муслимани, преносила су се с колена на колено

Иако њено појављивање с пролетошњом, мартовском вишеградском смотром поштовалаца и настављача традиције Равногорског покрета нема директне везе, књига Предрага В. Остојића Усташки злочин у Старом Броду код Вишеграда 1942, која је управо изашла из штампе, посредно објашњава дубоку симболику и суштину вишегодишњих вишеградских окупљања присталица Равногорског покрета, а на последњи мартовски скуп који се није разликовао од скупова одржаних претходних година уследила су неочекивано оштра реаговања из Сарајева, из амбасада Сједињених Америчких Држава и Велике Британије, као и представника међународне заједнице у Босни и Херцеговини.
Равногорски покрет је регистрована, легална невладина организација у Србији и Републици Српској. Чува успомене на борбе Југословенске војске у отаџбини. Последњих година обележава и датум када су специјалне службе југословенске комунистичке власти недалеко од Вишеграда ухватиле вођу Равногорског покрета, генерала Дражу Михаиловића. И ове године тај догађај обележен је у Вишеграду 10. марта, онако како је обележаван претходних година. Припадници Равногорског покрета били су у униформама и с обележјима Војске Краљевине Југославије, или Југословенске војске у отаџбини. Део равногораца био је одевен онако како су се одевале старе српске комите који су почетком 20. века ратовали против Турака и Бугара у Старој Србији, а ратовање су наставили у балканским ратовима и Првом светском рату. Били су то својеврсни специјалци онога времена. Тако су изгледали и борци комитског одреда Јована Бабунског, који је на Солунском фронту ратовао у саставу француске војске. Французи у то време нису имали тако обучене војнике, па су их позајмили од Срба.
Због овог догађаја у БиХ, пуној бораца Исламске државе који су се вратили с ратишта из Сирије, подигла се велика вика. Из британске и америчке амбасаде у Сарајеву уследила су претећа саопштења, која као да су смишљена пре тридесетак година у једном од кабинета „Бранка и Хамдије“ (некадашњих босанскохерцеговачких комунистичких првака Бранка Микулића и Хамдије Поздерца), читана на почетку главног дневника тадашње сарајевске телевизије, затим штампана на првим страницама дневника „Ослобођење“. Представници амбасада две велике силе огласили су се, као што је то данас у моди, на твитеру. Американци су саопштили да су ужаснути због претњи и националистичке реторике и саопштили: „Такво понашање је неприхватљиво. Очекујемо од релевантних институција да предузму неопходне кораке, позабаве се овим претњама и учине да они који су криви одговарају.“ Огласио се и британски амбасадор Метју Филд: „Шокантне сцене у Вишеграду. Мора да су узнемириле многе широм БиХ. Надам се да ће власти спровести пуну истрагу. Говору мржње није место у модерном друштву. Крајње је време за окретање будућности, с одговарајућим поштовањем за све стране.“ Проговорио је у истом тону Ларс Гунар Вигемарк, шеф делегације Европске уније за БиХ, а из канцеларије високог представника за БиХ Валентина Инцка стигла је осуда вишеградског равногорског скупа. 
Најновија саопштења из западних амбасада у Сарајеву показују истрајност у настојању да се српском у народу пригуше сећања на страдања која су се десила током Другог светског рата. О тим страдањима деценијама се није смело јавно говорити. Сећања на покоље које су починили хрватски војници, углавном домаћи муслимани, преносила су се с колена на колено. Довољан је и такав догађај, као што је осуда вишеградског равногорског скупа, па да потомци источнобосанских Срба обнове сећања на страдања својих предака која су се десила у прва четири месеца 1942. године.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.