Печат недеље

НЕПОЖЕЉНИ НА ИСТ РИВЕРУ

Сједињене Државе одбиле су да дају визе одређеним члановима руске делегације, укључујући шефа Комитета Савета Федерације Русије за међународне послове Константина Косачова, који је требало да учествују у раду годишњег заседања Генералне скупштине УН, саопштио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, додајући да је Вашингтон тиме прекршио своје међународне обавезе.
Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова је америчко непоштовање чланова светске организације оценила као недопустиво. „Још један чин занемаривања права суверених држава и међународних организација и немогућност да се на неки начин пристојно реализују сопствене међународно-правне обавезе биће централна тема разговора Лаврова и (америчког државног секретара Мајка) Помпеа у Њујорку“, рекла је Захарова. Америчка страна се позвала на техничке потешкоће и критиковала је руске званичнике да нису на време поднели документа, али је Захарова то негирала.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков најавио је да ће Москва оштро реаговати због овог „забрињавајућег и недопустивог“ потеза који представља „директно кршење међународних обавеза Вашингтона, јер се не ради о билатералној посети већ о посети руске делегације Генералној скупштини УН“.

ГУГЛ ЈАЧИ ОД БРИСЕЛА

Гугл је победио у главном процесу који је против њега повела администрација Европске уније, пошто је пресуђено да америчка компанија не мора да на своје претраживаче широм света прошири европске прописе о „праву на заборављање“. Европски суд правде пресудио је да „према закону ЕУ не постоји обавеза претраживача“ да ван територија земаља чланица ЕУ примењује одлуку суда из 2014. године према којој људи имају право да контролишу шта ће се појавити када неко укуца њихово име на интернету.
Случај се заснивао на пресуди суда из 2014. године да људи имају право да контролишу оно што се појављује када се њихово име претражи на мрежи, због чега је „Гугл“ присиљен да избрише везе које воде до застарелих или срамотних личних података који су се појавили у претрагама унутар ЕУ. Годину дана касније Француска је тражила од компаније да уклони резултате на свим својим претраживачима, а не само на европским веб-локацијама.

НЕПОЖЕЉНИ У БУДВИ

Шовинистичка организација Црногорски покрет поднела је кривичну пријаву против организатора обележавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве заказану за 27. и 28. септембар у Будви, и од власти у Подгорици затражила да забране улазак патријарху Иринеју у Црну Гору. Забрану уласка патријарха у Црну Гору траже због изјаве од 24. јула прошле године, да је „у Црној Гори цркви горе него под Османлијама, а Србима него у НДХ“. Ова организација, која је на скупу одржаном 2017. у Подгорици као један од својих захтева поставила да се „сва јавна и приватна лица, политичке партије, невладине организације, вјерске, културне и научне институције које угрожавају црногорски национални интегритет и државни суверенитет подвргну законским санкцијама, и забрани им се, или ограничи деловање“, сматра да је патријарх Иринеј „злонамерним интерпретирањем чињеница распирио антицрногорске страсти код црногорских Срба, са циљем да их наоружа мржњом против сопствене домовине“. На челу туженог Организационог одбора налази се, како наводе у овом удружењу, „челник цетињске филијале СПЦ (митрополит) Амфилохије. Одбор је тужен због „више кривичних дела која се односе на деловање против уставног уређења и безбедности, изазивања националне, расне и верске мржње, до девастације и присвајања културног добра“. Митрополит Амфилохије је, како наводе, „инспиратор, иницијатор, организатор и руководилац свих организација којима је циљ рушење уставног поретка и анексија Црне Горе Србији и то по сваку цену и без обзира на жртве“. Такође, СПЦ је „у Црној Гори дубоко антицрногорска и антиевропска институција у функцији великодржавних интереса Србије, која против ове земље води необјављени рат још од 1989“.

ВУЧИЋ НА СЕДНИЦИ ГС УН

Немачка канцеларка Ангела Меркел уложиће сву своју енергију, труд и снагу да се очувају мир и стабилност у Европи и зато ће тражити да се разговара све док се не пронађе решење за питање Косова и Метохије, изјавио је председник Александар Вучић после разговора с Меркелoвом, на маргинама годишњег заседања Генералне скупштине УН у Њујорку. „Разговарати и разговарати, све док се не нађе неко решење“, порука је канцеларке Ангеле Меркел, пренео је Вучић новинарима.
„Разговор са Меркеловом био је не само коректан већ и добар и конкретан о томе какав је ’ходограм‘ и како све треба да изгледа од децембра када се формира нова влада у Приштини“, навео је он, додајући да нема никакве сумње да Европа жели решавање проблема на Западном Балкану и да Немачка као водећа европска сила то жели и да ће на томе инсистирати.
Током тродневног боравка на Ист Риверу планирани су сусрети Вучића с бројним личностима међу којима су генерални секретар УН Антонио Гутереш, вршилац дужности помоћника секретара за европске и евроазијске послове у Стејт департменту Филип Рикер, председник Гватемале Џими Моралес, председник Владе Ирске Лео Варадкаро, председник Европског савета Доналд Туск, први потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини. Пред повратак у земљу у четвртак, 26. септембра, планирано је да се Вучић обрати Генералној скупштини УН.

Српски тумор

У хрватској јавности настављена је антисрпска хистерија којој је већ неко време на мети политички представник преосталих Срба у тој земљи Милорад Пуповац.
Пуповац је, оптужио га је Јосип Периша, председник Главног одбора удружења ветерана рата (ХВИДРА), „злоћудни тумор на најосетљивијем делу тела републике“.
„Вежући се за ћирилицу, за угроженост Срба у Хрватској – начин на који се он обраћа и на који осуђује Хрватску вани, сматрамо да то није примерено и за нас је то неприхватљиво“, рекао је Периша поводом Пуповчевог интервјуа љубљанском „Делу“.
Вербални деликт за који је сад јавно оптужен Милорад Пуповац, како преносе медији, састоји се у његовој оцени да је „ретроградни процес у Хрватској почео да се развија након ослобађајуће пресуде“ Анти Готовини и Младену Маркачу у Хагу 2012. године, „а ојачао је после уласка Хрватске у Европску унију“, док је овај процес „достигао врхунац“ протестима у Вуковару због постављања табли исписаних ћирилицом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *