КАКВА ЈЕ БУДУЋНОСТ БЛИСКОГ ИСТОКА?

После изјаве израелског премијера Бењамина Нетанијахуа, да намерава да прошири територију своје држава на долину Јордана, светске медије заинтересовала је не само судбина Палестинске аутономије него и целог региона

Аналитичари сматрају да је Израел одабрао погодан тренутак да прошири свој суверенитет на нове територије, пошто исправно процењује да арапске државе нису у стању да пруже отпор. Отуда наслови „О садашњости и будућности Блиског истока“, „Будућност држава Блиског истока“, „Мењајући Блиски исток“, „Русија и будућност Блиског истока“, „Криза арапског национализма“, „Крах арапске маште: Каква будућност чека националне државе Блиског истока?“ итд.
Током протеклих деценија израелско-палестинског конфликта арапске државе су се ујединиле у подршци Палестинцима и стварању палестинске државе. Међутим, после Арапског пролећа 2011. године у први план избијају три питања која су разбила јединство Арапа, а још нема назнака да се ишта мења у њихову (арапску) корист. То су претпостављена опасност од Ирана, ширење тероризма и појава политичког исламизма.
Историјски гледано, задатак промоције мултилатерализма на Блиском истоку поверен је двема арапским институцијама: Лиги арапских држава (ЛАД), која промовише сарадњу о политичким, економским и културним питањима, и Савету арапских држава за сарадњу у Персијском заливу, који се углавном фокусира на економска питања. Упркос свим разликама између две организације, оне су позване да одрже јединство међу арапским земљама у критичним питањима, као што су сузбијање Израела и спречавање сукоба између земаља чланица, али то не чине, пише Џасмин М. Ел Хамал у чланку објављеном на америчком порталу „Проџект синдикејт“.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *