Излог књиге

Срђан Цветковић
ИЗМЕЂУ СРПА И ЧЕКИЋА I
Ликвидација „народних непријатеља“ – 1944–1953
„Службени гласник“, Београд

Према речима историчара Предрага Марковића, Цветковић је у овој књизи увео неколико важних методолошких и сазнајних новина. Понудио је убедљиву периодизацију и анализу државне репресије, која је сасвим особена. Друга особеност Цветковићевог приступа, сматра Марковић, јесте његова изразита склоност разним врстама. Историчар Момчило Павловић сматра да је Цветковићeво иновативно и темељно истраживање предуго научно необрађене и избегаване теме од изузетне научне, друштвене и политичке важности.
Публициста Перо Симић у рецензији овог дела истиче и да би „ова књига била достојна вишегодишњих прегнућа целих историјских института, а њен аутор је, ипак, само један човек. Његов подвиг је утолико већи, ако се зна да су се репресијом комуниста у државама бивше Југославије, у којима је црвени терор био блажи и спорадичнији него у Србији, бавили читави научни тимови. (…) Спасавајући од заборава деценијама порицане и прећуткиване репресије и злочине комунистичког режима, аутор је вратио достојанство хиљадама невиних људи. Овом студијом он не само наставља већ и цео свој пројекат уздиже у најужи круг највећих достигнућа наше новије историографије“.

Снежана Вељковић
ГОСПОДИН КОЈИ НИЈЕ ЗНАО САНСКРИТ
„Лагуна“, Београд

Прва монографија о фасцинантној личности и невероватном животном путу Милана Јовановића Морског, лекара и путописца, академика и ерудите из друге половине 19. века. Изванредно илустрована (скоро 250 вредних и јединствених слика), ова драгоцена књига пружа истовремено и слику времена када је настајала модерна српска држава, и галерију портрета Јовановићевих савременика, значајних личности српске историје и културе. Пратећи овог вредног и радозналог писца и на његовим путовањима, ауторка нас води његовим стопама од родног Јарковца у Банату до Београда, Темишвара и царске Вијене, а касније и од Трста до Александрије, па до Црвеног мора, Бомбаја и Хонгконга, до „предела, градова и народа“, како Морски каже у својим путописима, „које наш свет мало познаје а нимало не походи“.
„Милан Јовановић Морски припада плејади српских великана рођених на простору Војводине у 19. веку, који су непогрешиво знали и своје корене и своје могућности, доносећи енергију модерног и дах света у младу српску државу. Ова књига готово да се чита као авантуристички роман у најбољем смислу те речи, док пратимо задивљујућу географску маршруту овог знаменитог природњака и светског путника“, проф. др Владимир Костић, председник САНУ.
„У тринаест поглавља ове напете повести (Од Велике сеобе до Јарковца, Од Вршца до Беча, Бечка медицинска школа, Студентски живот Милана Јовановића у Бечу, Живот у Београду – први пут, Учесник културног успона Србије, Четири године у Новом Саду, Од Херцег Новог до Напуља, Бродски лекар и путописац, Повратак у Београд, Књижевник и професор хигијене, Дописник и академик, Крај животног пута) изложен је динамично и језгровито, уз минимум коментара а максимум чињеница, живот једног ’хероја загубљеног доба’, који је био присутан у свим сферама културног живота Србије“, проф. др Брана Димитријевић.

Свети владика Николај Велимировић
РЕЛИГИЈА ЊЕГОШЕВА
„Evro Book“, Београд

Објављена прво у наставцима у једном од најзначајнијих и најутицајнијих књижевних часописа на почетку XX века, у часопису „Дело“ 1910. године, после похвалних критика, каква је била она чувеног Јована Скерлића, ова студија о филозофско-религиозном аспекту Његошевог стваралаштва до данас се појавила у неколико десетина издања и представља незаменљиво штиво за разумевање Његошевог дела, у првом реду његове „Луче микрокозма“.

Мари Даријесек
НАШ ЖИВОТ ПО ШУМАМА
„Академска књига“, Нови Сад

Роман Мари Даријесек права је посластица, и то не само за љубитеље дистопија, будући да говори о свету на чијем се прагу, чини нам се, налазимо. Написан маштовито, једноставно и духовито, од почетка увлачи у причу зато што се бави темама које су нам блиске и више него актуелне (трговина органима, идентитет, клонови, права животиња, надзор, екологија, јаз између супербогатих и сиромашних…). Радња се одиграва у будућности, али прича говори о нашој садашњости.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *