Излог књиге

Тим Маршал
ЗАТОЧЕНИЦИ ГЕОГРАФИЈЕ
„Лагуна“, Београд

У једној од најбољих књига о геополитици новинар Тим Маршал испитује Русију, Кину, Сједињене Америчке Државе, Западну Европу, Африку, Блиски исток, Индију и Пакистан, Кореју и Јапан, Латинску Америку, Арктик – климу, мора, планине, реке, пустиње и границе – да би нам обезбедио контекст који нам често недостаје да бисмо разумели шта се догађа у свету. Објашњава како природне карактеристике ових земаља утичу на њихову снагу и слабости и на одлуке које доносе њихови лидери. Маршал даје преглед сложених геополитичких стратегија које обликују свет. Зашто је Путин толико опседнут Кримом? Зашто су САД биле предодређене да постану светска суперсила? Зашто се кинески утицај и даље шири? Зашто Европа никада неће бити уједињена? Одговоре нуди географија. „У свету који је све сложенији, хаотичнији и повезанији, Заточеници географије су сажет и користан увод у геополитику“ (Њузвик) и критички осврт на један од одлучујућих фактора у светским пословима.

Боб Вудвард
СТРАХ – ТРАМП У БЕЛОЈ КУЋИ
„Дерета“, Београд

Реч је о свакако најинтимнијем портрету актуелног америчког председника, кога многи уједно сматрају и најконтроверзнијим. САД и свет досад се нису срели с неким из Беле куће ко је изазвао толико полемика као што је то случај с Доналдом Трампом. Фокус ове књиге управо је на жестоким расправама око њега и изузетно необичним ситуацијама у којима се доносе неке најбитније одлуке у Овалној соби, а које без сумње имају пресудни утицај на читав свет. Читалац ће често остати затечен пред невероватним мизансценом који окружује Трампов кабинет, карактерима неких од његових сарадника, њиховим (не)компетенцијама, али пре свега главним протагонистом ове књиге.
Вудвард је искористио на стотине сати интервјуа са изворима из прве руке, забелешки с разних састанака, из личних дневника, архива и докумената. Често нам приказује свакодневне ситуације, обогаћене озбиљно документованим дијалозима, као да је у питању роман. Обрађене су најактуелније спољнополитичке теме и кризне ситуације попут оних у Северној Кореји, Авганистану, Ирану, Блиском истоку, Кини, Русији и НАТО-у. Аутор нас подробно упознаје и са суштином проблема који се тичу унутрашњих превирања у САД, попут оних у вези с неслагањима око политике повећавања тарифа и једностраног иступања из Париског споразума о климатским променама, имиграције, пореских закона, расних немира у Шарлотсвилу 2017, руској умешаности у америчке изборе и њихове повезаности с Трампом… Чини се да никада пре нисмо имали толико инсајдерских информација о томе шта се заиста дешава иза сцене, у кабинету најмоћнијег човека на свету.

Казуо Ишигуро
НОКТУРНА: ПЕТ ПРИЧА О МУЗИЦИ И СУТОНУ
„Дерета“, Београд

Беспрекорно прецизним и јасним стилом, добитник Нобелове и Букерове награде, Казуо Ишигуро преплиће пет кратких прича у један потпуно нови свет испуњен тугом и хумором које повезује универзални језик музике. Судбине јунака ове књиге одређене су управо тим језиком: некада славни певач разводи се од супруге коју је волео и жени се млађом, која би могла да га испрати у његовим амбицијама; музички зависник нема много тога да понуди пријатељима осим свог мишљења; кантаутор који не налази своје место под сунцем и упорно иде на аудиције где га увек одбијају; џезер верује да ће пластичном операцијом лица направити успешнију каријеру; учитељ виолончелисте нашао је изванредан метод да развије таленат младог ученика. Музика је средиште живота Ишигурових јунака, агора у коју се сливају све улице њихових интересовања, и управо ће их она довести до неке врсте личног откровења.
Казуо Ишигуро важи за једног од најзначајнијих савремених писаца који ретко издаје књиге, али свака од њих оставља дубоки траг иза себе. Тако је и са овом збирком – садржи све оне елементе Ишигурове прозе који су му обезбедили књижевни углед: течна, једноставна и резонантна реченица, заводљива снолика атмосфера, лепеза необичних карактера и занимљивих прича које нам увек гарантују јединствено читалачко искуство.

Умберто Еко
МИНИМАЛНИ ДНЕВНИК
„Вулкан издаваштво“, Београд

Године 1959. у књижевном часопису Вери Еко је почео да објављује месечну колумну коју је, подстакнут разборитошћу колико и скромношћу, назвао Минимални дневник. У публикацију која је обиловала лингвистичким експериментима неоавангарде и импресивним есејима, убацивао је странице неспутаних размишљања о разним темама.
Виртуоз пародије у овој екстравагантној и искреној збирци развија читаву палету свог неисцрпног талента. Препознатљивим хумором и деликатном сатиром преиспитује моду, ритуале, кодексе и обичаје својих савременика – иза оригиналних и необичних идеја и тема, крије се прави моралиста који оштрим пером открива и напада оно што је труло нашем друштву.

Ерика Хобсбаум
ДОБА ЦАРСТВА 1875–1914
„Архипелаг“, Београд

Ова капитална историографска студија једно је од кључних историографских дела модерних времена. Писана је узбудљиво и заносно, у јединству обиља чињеница и луцидних интерпретација, представља историју Европе и света у доба великих империја последњих деценија 19. и првих деценија 20. века.
Хобсбаум бриљантно слика једну епоху, њену политику и друштво, економију и културу, те свакодневни живот, таласе модернизације и индустријализације у годинама и деценијама пре него што ће једна моћна цивилизација запливати у ужасима Првог светског рата и тако постати „јучерашњи свет“.
Мада је Европа у средишту тог доба царства, Хобсбаумова књига раскошно осветљава и ваневропске просторе и империјалну борбу за моћ која европске силе одводи у драматичне сукобе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *