Довољно је да су Срби

Зашто Запад игнорише усташизацију Хрватске?

Да је усташизација Хрватске у току сада је свима јасно и више нико нема дилеме, уосталом, то је приметио чак и Стипе Месић иако је својевремено и сам иступао са проусташких позиција. Иза маске демократског друштва јасно се види злочиначки усташки режим. На мети острашћених „домољуба“ били су, и остали, Срби као дежурни кривци за све и свашта. У последње време ни формална или измишљена кривица више није потребна да би се они прогањали и пребијали. Нема никакве везе да ли су то жене, деца или старци. Довољно је да су Срби.

ЗАСЛУГА МИЛОРАДА ПУПОВЦА Сада су на мети и они које су сами Хрвати називали „лојалним Србима“ јер су сматрали да је одбрана оружјем погрешна одлука и да је проусташкој власти могуће супротставити се политичким средствима. Коначно су схватили да су у заблуди и да нису били у праву. Један од њих је и Милорад Пуповац. Он је веровао у потписане договоре и споразуме који Србима гарантују права и безбедност зато што су гарант њиховог спровођења у пракси биле САД и „међународна заједница“. Он данас делује уморно и разочарано, као да је схватио да све то није била никаква мировна мисија него добро смишљена и уверљива превара. Пуповац није успео у својој жељи да Србима омогући безбедан и достојанствен живот, али је зато најзаслужнији што је усташки режим у Хрватској потпуно раскринкан и препознатљив.

ОРУЖАНА ПОБУНА Већина Срба је на основу историјског искуства препознала усташку и антисрпску суштину режима у Хрватској већ током његовог стварања, и пружила му оружани отпор. Фундаментална лаж у хрватској пропаганди јесте да су Срби агресори и да су се подигли на оружану побуну против Хрватске. Једина истина је да су се на оружану побуну подигли Хрвати, од самог почетка окићени усташким обележјима и острашћени у усташким намерама, док су се Срби само бранили оружјем у страху од усташког ножа и маља. А усташке намере дефинисане су у њиховим познатим стратешким циљевима – створити етнички чисту независну државу Хрватску у границама бивше НДХ.
Злочини и терор над Србима у Хрватској који се дешавају и сада у миру јасно показују да је у питању планска политика етничког чишћења, а не појединачни и спорадични случајеви како их хрватска проусташка власт жели представити. Усташке намере према Србима исте су као што су биле у Павелићевој НДХ, тако да је оружје било једини поуздан начин одбране. Дуга је прича и нечија велика срамота зашто ни оружје није спречило страдање Срба, али је допринело да уместо новог Јасеновца главнина елиминације буде протеривање и егзодус, а то је велика разлика.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

2 коментара

  1. Ne vjerujem da će Pupovac iznijeti živu glavu iz Hrvatske.

  2. Ni etnički čista država od Srba neće pomoći da se Hrvati izliječe od Srbomržnje.To im je u genima već trista godina.To je uslov postojanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.