Битка за симбол историјских епоха

Одузимање Хонгконга након Првог опијумског рата у 19. веку било је увод у пропаст Кине под династијом Ћинг. Његов повратак под окриље кинеске државе крајем прошлог века био је увод у обнову глобалне кинеске моћи. Протести у Хонгконгу, финансирани из иностранства, представљају тег на првом поменутом тасу историје

Извршне власти Специјалног административног региона Хонгконг објавиле су повлачење предлога измене закона који је омогућавао изручење осумњичених матичном делу Кине, али протести на улицама нису прекинути. Напротив, демонстранти су, упркос коначном попуштању власти, 8. септембра спалили један од улаза у страницу „Централ“ хонгконшког метроа и уприличили протестну шетњу до америчког конзулата. Све време у маси су биле истакнуте и бројне америчке заставе.

АМЕРИЧКО МЕШАЊЕ Марширајући ка америчком конзулату, неколико хиљада демонстраната захтевало је усвајање закона који су пре две године у америчком Конгресу предложили Крис Смит и Марко Рубио, а који предвиђа увођење санкција против кинеских званичника из Хонгконга и матичног дела Кине за које се буде сматрало да су одговорни за угрожавање основних слобода и људских права у Хонгконгу.
Предлог америчког закона заснован је на претпоставци да Пекинг све време поткопава тековине принципа „једна земља – два система“ и договорени висок ниво аутономије у Хонгконгу. Закон би Сједињеним Америчким Државама, пред властитим огледалом, широм отворио врата за мешање у унутрашње ствари Кине.
Може се рећи да је Пекинг, заједно с представницима извршне власти у Хонгконгу, учинио све у политичком смислу да избегне војну интервенцију у свом нередима захваћеном специјалном административном региону, имајући све време на уму да су на улицама махом двадесетогодишњаци.
Уместо извођења трупа из касарни и њиховог размештања на улице, те уласка додатних јединица из Шенџена, као одговор на протесте уприличен је велики митинг подршке локалним и централним властима, који је, премда је трајао свега сат, окупио преко четири стотине хиљада људи, чиме је демантована тврдња да већина становника себе доживљава пре као Хонгконжане, него као Кинезе.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *