Ситнице које живот значе

Ако актуелни председник британске владе Борис Џонсон одржи реч, Британија ће напустити Европску унију 31. октобра, тачно на дан до којег се влада Уједињеног Краљевства обавезала да оде – било договора с Бриселом или не

Да, ваљда, покаже како је озбиљна у намери да напусти Европску унију, влада у Вестминстеру већ је алоцирала додатне две милијарде фунти како би задовољила прве трошкове који проистичу из овог потеза. Да ли ће додатни новац успети да надокнади штету која ће уследити по изласку Британије из ЕУ? Тренутно је до тог датума остало мање од 90 дана. Они који стално упозоравају да раскид са ЕУ подразумева и последице (у новцу, економији и политици) подсећају да британски супермаркети тренутно подмирују око 80% потреба увозом из Уније. Од тога 43% су пића, 21% воће и поврће, 14% месо и риба, 7% цереалије… Стога је влада очекујући брегзит изашла с проценом о томе шта би све претило уколико би се раскид са ЕУ одиграо без прихватљивог договора. Узета су у обзир и упозорења великих трговинских кућа које су саопштиле да би октобар био најгоре време за одлазак без споразума, јер су магацини робних кућа и супермаркета већ пренатрпани храном у припреми за Божић, па нема довољно магацинског простора за ново нагомилавање производа у очекивању брегзита.
Једно од следећих питања како ће се водити ова комплексна игра разлаза је и питање пасоша грађана Британије и колико ће Британца коштати путовање у Европу. Године 2018. регистровано је 53,7 милиона уласка Британаца у земље ЕУ. Влада већ шаље упозорења сваком Британацу који креће у Европу да провери да ли му пасош вреди још 6 месеци након одласка земље из ЕУ. Не мора имати визу ако остаје у ЕУ мање од 90 дана, али му је она потребна уколико у случају студирања или бизниса остаје дуже. Иако ће се саобраћај (ваздушни, поморски и железнички) и даље несметано одвијати између Британије и земаља ЕУ, грађени се ипак упозоравају да очекују вишу цену карата уколико их купују за време боравка или путовања кроз земље ЕУ.
Питање Националног британског здравственог осигурања је такође на тапету. Досадашња европска здравствена картица престаје да важи па зато британска влада обавештава да грађани изваде нови документ о здравственом осигурању приликом путовања у земље ЕУ. Британска Фармацеутска индустрија уверава грађанство да ће бити учињено све како би Британци могли да после брегзита дођу до потребних лекова који се увозе из земаља ЕУ. Међутим, с обзиром на то да Уједињено Краљевство овог тренутка увози три четвртине медицинске опреме и лекова из ЕУ, могло би, уколико дође до разлаза без постигнутог споразума, доћи и до несташице појединих лекова у току краћег периода. Главни разлог би био редуцирани саобраћај са ЕУ преко луке Кале, Довера и Фолкстона. Али, као утеху, додаје да су одобрена средства од 43,4 милиона енглеских фунти како би се одговорило захтевима „медицинског тржишта“, између осталог за ову потребу су обезбеђени и посебни магацини у лукама Довер и Фолкстон.
Пошто нешто више од 1,3 милиона грађана рођених у Британији живи тренутно у 27 земаља ЕУ – највише у Шпанији, Ирској, Француској и Италији – британска влада упутила је захтеве да те државе, у случају да не буде споразума, омогуће грађанима Британије да наставе да живе и раде у тим земљама као и досада, што подразумева и потпуни прилаз здравственој заштити и образовању као приоритет.
Прошле седмице влада у Вестминстеру објавила је да ће Уједињено Краљевство наставити да за своје грађане у ЕУ исплаћује државне пензије.
Да ли ће се и како све ове „ситнице“ остварити, и са колико болова ће тећи историјски раскид, показаће време, али уколико је историја заиста учитељица живота, научила нас је да компромис није британски начин размишљања и да када стигну до циља иако нису победници, Британци су некако увек добитници. А тада више није проблем правити и покоји уступак.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *