Рeкoнструкциja или дeкoнструкциja Србиje?

Реч реконструкција постала је широко присутна у српском „политичком језику“ пре пет – шест година, од када је код нас динамизирано преиспитивање састава влада. Да ли ту реч исправно употребљавамо и да ли знамо шта она заправо значи?

До тога да нам је реконструкција постала део свакодневног вокабулара дошло је тако што су учестали избори и што су нам у једном периоду постала много уобичајенија ванизборна прекомпоновања састава „кабинета министара“ на основу воље врха доминантне владајуће партије. Како год било навикли смо да живимо готово у перманентној атмосфери реконструкције владе, што само по себи и не би било лоше када би то доприносило већој ефикасности система и његовом другачијем карактеру.

ПОЛИТИЧКИ РИЈАЛИТИ У последњих неколико месеци, зачудо, свеприсутне приче о реконструкцијама власти одједном су нестале. Ваљда од када је извесно да ћемо, после дужег времена, имати редовне изборе почетком следеће године, фамозна реч је изгубила магични маркетиншки значај. Народ воли да прати „трагикомедије“ моћника са политичког Олимпа – фрустриран је па га радује када обигравају око каријерних вешала – али с обзиром на тренутни ток догађаја политички ријалити са тежиштем на судбинама појединаца из редова владе – губи смисао. Зато се преовлађујући таблоидни медији накратко не баве тиме ко лети из владе или у њу улази, а ко преузима неки други ресор уместо садашњег, што не значи да се баве смисаоним стварима. Пронађене су нове глупости.
Не значи ни да неће поново стари реконструктивни забавно-политички програм почети навелико да се емитује када се избори приближе, међутим засада се тзв. реконструкција вратила у своје првобитно станиште. Није нестала. Свакодневно слушамо о њој, али у предмодерном значењу које и даље егзистира упоредо с новим. Први слој значења речи реконструкција је „зидати изнова, презиђивати, обнављати“. У том контексту нас сада бомбардују причама о реконструкцији тргова, улица или канализационих мрежа у Београду и другим градовима Србије. Како то у пракси иде друго је питање у које сада нећемо улазити. Вратићемо се нашој реконструкцији, али схваћеној у ширем смислу као „поново успостављање“, наравно на новим, требало би да буде бољим основама, важних националних институција.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.