Печат недеље

Свечано отворен ауто-пут „Mилош Велики“

Нови ауто-пут „Mилош Велики“, на деоници од Oбреновца до Љига, свечано jе отворен за саобраћаj у недељу.
Пут jе отворен уз ватромет и песму „Играле се делиjе“, а у присуству многобројних грађана, председника Aлександра Вучића, министара, гостиjу из региона, али и Kине, будући да је тамошња фирма учествовала у изградњи пута. Председник Србије захвалио је и Kини, чиjа компаниjа „Шандонг“ jе радила две деонице ауто-пута, председнику Си Ђинпингу, премиjерки Aни Брнабић, министарки Зорани Mихаjловић, као и Tомиславу Николићу, наводећи да су кинески приjатељи урадили све што су Србиjи обећали и помогли кад jе било наjтеже.
Председник Вучић саопштио jе у обраћању грађанима на петљи Љиг новог ауто-пута „Mилош Велики“ да jе донета одлука да се крене у припреме за изградњу ауто-пута „Вожд Kарађорђе“, коjи треба да иде у ипсилон краку од Mладеновца до Aранђеловца, од Tополе до Раче и од Свилаjнца до Деспотовца и Бора.
Нови Шумадиjски коридор, односно ауто-пут „Вожд Kарађорђе“ биће дуг између 220 и 270 километара, а коштаће од 1,7 милиjарди евра до више од две милиjарде, у зависности од профила и прикључака на остале коридоре, изjавила jе потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Mихаjловић.
Траса ауто-пута Е-763 представља крак Трансевропске магистрале која повезује њен основни правац од Гдањска до Атине и Истанбула с Јадранским морем и луком Бар.

ПРОПАСТ ОКРУГЛОГ СТОЛА

На Факултету политичких наука у понедељак одржан је трећи састанак представника власти и опозиције с приступом медијима и њиховом контролом као главном темом, али ни он није донео никакав резултат и није допринео приближавању ставова власти и опозиције. Опозициони Савез за Србију дао је властима рок да се у Скупштини до 15. септембра изабере нови састав РЕМ-а, јер, како кажу, овај тренутни свој посао не ради савесно. Представници странака из овог блока које су учествовале у разговорима, Народне странке, Двери и Нове странке, напустили су округли сто оцењујући да власт нема намеру да испуни захтеве опозиције о фер и поштеним изборима и да не жели да ослободе медије, те ће Двери и Народна странка предложити страначким органима да бојкотују изборе. „Представници власти током разговора показали су да немају апсолутно никакву жељу да промене било шта о питању слободе медија и фер и поштених избора. Њима одговара овакво стање и настоје и даље да крше закон и Устав Србије“, рекао је потпредседник Народне странке Мирослав Алексић новинарима. Председавајући СзС Небојша Зеленовић казао је, после састанка на Факултету политичких наука, да се „власт засада није померила ни за милиметар и СзС активно припрема стратегију бојкота избора“. СзС одлучио је да не учествује на преостала два округла стола, јер, како су образложили, „тај формат састанака не даје резултате“.
С друге стране, представници власти указују на то да је РЕМ независно тело и да Скупштина ниједног члана не може да разреши осим ако он не прекрши закон. Функционер Српске напредне странке Горан Весић изјавио је да СНС неће пристати на захтеве опозиције „да се Александру Вучићу забрани бављење политиком“ и да се „незаконито промени састав Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ)“. Весић је новинарима рекао да је опозиција „схватила“ да је тај дијалог начин „да они дођу на власт и да уређују медије и одређују шта ће ко да пише и врате Драгана Ђиласа у РТС и РЕМ“. Он је казао да ће СНС наставити да учествује на округлим столовима и да ће инсистирати да се разговара у складу са законом. Весић је рекао и да СНС-у не пада на памет да разговара о томе како медији треба да раде.
Састанку су, поред Алексића, Зеленовића и Весића, присуствовали и Владимир Ђукановић и Владимир Орлић из СНС, Жарко Обрадовић из СПС, Ђорђе Комленски из Покрета социјалиста, председник ДС Зоран Лутовац, лидер Двери Бошко Обрадовић, председник Нове странке Зоран Живковић и функционер те партије Арис Мовсесијан, Ђорђо Жујовић из ЛДП, Стефан Симић из Покрета слободних грађана, Владимир Ђурић из Странке модерне Србије, Дејан Шулкић из ДСС, као и представници ЛСВ. Домаћини су били извршни директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић, извршни директор Цесида Бојан Клачар и програмски директор Транспарентности Србије Немања Ненадић.

Фото: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *