Македонски бумеранг

Корупционашка афера у којој је главни јунак ријалити звезда Боки 13 открива не само позадину и методе на којима почива македонска власт, с премијером Зораном Заевим на челу, већ задире и у успостављање Преспанског споразума и доношење новог имена државе

Тек што је променила име у Северна Македонија, овом бившом југословенском републиком је усред лета дунуо северац и „смрзао“ многе актере преименовања државе. Прецизније, ветар је дунуо са северозапада, из Италије, где је „Верита“, италијански конзервативни лист који слови за новине блиске Матеу Салвинију, другом човеку италијанске владе и министру унутрашњих послова, на свом јутјуб каналу објавио снимке примопредаје милиона евра и тако покренуо највећу корупционашку аферу у земљи са новим именом.
Италијански медиј је у више наставака објавио причу у којој разоткрива прљаве радње северномакедонског премијера Зорана Заева осумњиченог за умешаност у вишемилионско рекетирање познатог бизнисмена Јордана Камчева, и то заједно са опскурним ликом из ријалитија Бојаном Јовановским, познатијем као Боки 13.
На видео-снимцима, на којима су и аудио-одломци, виде се Јовановски и Зоран Милески, звани Зоки Кичевац, како у фебруару ове године носећи торбу излазе из једне куће, док на вратима стоји Камчев. Претходно се види како је хиљаде евра стављено у торбу коју носе осумњичени, а поред тога се пребројавају еври и спремају ручно исписане спецификације о пребројаним банкнотама.
Поред ове тројице на снимцима се види и женска рука, а у аудио-делу се чује и женски глас. Говорећи о притвору за Камчева, глас у снимцима, а за који се тврди да је глас Јовановског, помиње и специјалну тужитељицу Катицу Јаневу, наводећи да „Катица неће употребити никакве ванредне правне лекове“ за продужење притвора Камчева.
У другом снимку, у разговор Јовановског и Камчева убацује се женски глас, а „Верита“ тврди да то Јанева кратко каже: „Не брини, све ће бити ОК.“ На снимку Јовановски каже Камчеву, оптуженом у предмету „Империја“, да ће га за неколико дана ослободити, и то одлуком Врховног суда.
Мало је вероватно да је италијански новинар Ларис Гајсер самоиницијативно одлучио да објави компромитујуће аудио и видео материјале, тј. да га неко претходно није на то „подстакао“. С друге стране, Гајсер је у својој колумни поставио и питање зашто ЕУ ћути о случају.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.