Част генерала Перишића

Да ли морално ражаловани генерал Момчило Перишић жели нешто да сакрије када уместо о америчком носачу авиона прича о француском носачу хеликоптера?

Генерал-потпуковник у пензији Момчило Перишић, начелник Генералшаба ВЈ од 1993. до 1998. године, добио је велики простор у дневном листу „Српски телеграф“ да у серији наставака, кроз интервјуе, објасни све што је важно, али и што је спорно, а везује се за његову личност. Генерал тврди да је одбранио част Србије, међутим, она и није била спорна. Њу су у тешким и неравноправним биткама са НАТО агресором одбранили његови официри и војници из Приштинског корпуса који о њему немају баш добро мишљење. Основно је питање да ли је генерал Перишић сачувао своју част јер се види да му је до ње, као и сваком српском официру, веома стало.

ВЕЗЕ С АМЕРИКАНЦИМА Јавност највише интересују његове тајне везе са Американцима и њиховим обавештајним службама, а управо ту је генерал остао недоречен. Тако се народ и даље пита да ли је могуће да је наш начелник Генералштаба био амерички шпијун, јер је под том оптужбом ухапшен и у вези с тим се још увек води маратонско суђење.
Има конфузије у генераловим интервјуима па се чини да је неке ствари случајно или намерно побркао. Уместо да објасни разлоге састанка са шефом ЦИА за Балкан Џоном Дејвидом Нејбором, он прича како су докази против њега прикупљени незаконито и како оно што му је предао и није нека тајна јер се односило на пропалу државу. Да је оптужба за шпијунажу на тако климавим ногама, како он тврди, давно би била одбачена и његову част не би проверавао суд.
Уместо да објасни како се као наш начелник Генералштаба тајно нашао на америчком носачу авиона, и да ли је то уопште тачно, он прича о француском носачу хеликоптера „Жан Бат“. Уместо да објасни разлоге тајног сусрета с високим представником САД за Балкан Робертом Гелбардом (без знања председника Слободана Милошевића и других личности из политичког и војног врха Србије), он прича о сусрету са начелником Главног стожера Хрватске војске, генералом Јанком Бобетком, на који га је упутио Слободан Милошевић. Како је могуће да побрка разговор са Бобетком из марта 1995. и тајни сусрет са Гелбардом у септембру 1998. године, а да запамти небитне детаље – под којим углом је био лоциран носач хеликоптера у односу на аеродроме Ћилипе и Тиват.
А ко је Гелбард и шта мисли о нама најбоље је сам објаснио. Упамтили смо га по томе што је једном приликом рекао тадашњим српским опозиционарима: „Знате, рекао сам вашем председнику Милошевићу а сада понављам и вама… Ја делујем фино и углађено… Харвард, Стејт департмент, амбасадор… Али искрено, ја сам олош и увек су ме слали да радим са олошем јер сам у томе успешан.“

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Један коментар

  1. Devedesetih je bio otkriven kao američki špijun,bilo na rts,i sklonjen 2000 sa radara da ni bi bio uhapšen.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.