Протести без вође

ИНДУСТРИЈА ХАОСА У ХОНГКОНГУ

Према званичним подацима америчке Националне задужбине за демократију (НЕД), у „невладине“ организације у Хонгконгу током последњих пет година уложено је више од милион и по долара

Хонгконг, једна од престоница унутрашњег света аутора ових редова, уместо шармом Викторијине луке, чаробних плажа, „Пика“ и „Фери Стара“, поново кључа насиљем. Медији извештавају о десетинама, па и стотинама хиљада младих Хонконжана који протестују против измене закона, предложене фебруара ове године, која би омогућила изручење грађана овог специјалног кинеског аутономног региона матичном делу Кине и Макау. Могућност екстрадиције острву Тајван законом је регулисана раније, али демонстранти сада сматрају да поменута измена закона заправо крши принцип „једна земља два система“.
За разлику од протеста 2014. године, када су јасно биле профилисане главне вође, као што су Алекс Чоу Јунг-канг, Лестер Шам и неколицина осталих, основна карактеристика овогодишњих протеста у Хонгконгу је децентрализација. Протести немају вођу, ни централизовано вођство, али су, како је пре месец дана констатовао „Лос Анђелес тајмс“, организовани беспрекорно. Учесници протеста кажу да су усвојили философију Брус Лија: буди као вода. Брус Ли је својевремено забележио да је вода најмекши елемент на свету који може да се држи у најмањим посудама, али да је само наизглед слаба. Вода може да продре у најчвршће материјале. „Желео сам да будем попут природе воде“, забележио је познати глумац и мајстор кунг-фуа, ученик такође легендарног Ип Мана.
Протесте у различитим деловима града организовали су Цивилни фронт за људска права (Civil Human Rights Front), Демосисто, Продемократски камп (Pro-democracy Camp), Независна студентска унија, Унија студената јавних универзитета и покрет „Студентски локализам“. Насупрот демонстрантима су влада Специјалног аутономног региона Хонгконг, изабрана на демократским изборима и покрет који подржава централну кинеску владу у Пекингу на чијем је челу Кери Лем актуелна шефица извршне власти у Хонгконгу.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *