Потрага за сопственом визијом света

У Дрвенграду, „зони у којој нема конвенција и где су сви једнаки и сви талентовани“ одржан је седми фестивал руске музике „Kustendorf CLASSIC“

Фестивал руске музике „Kustendorf CLASSIC“ у организацији српског режисера Емира Кустурице и уз подршку компаније „Газпром њефт“ окупио је и ове године такмичаре, најталентованије ученике музичких школа и академија из Русије, Србије и Белорусије, али и велика имена класичне музике. Дрвенград је тако седми пут заредом био домаћин најдражим гостима – младим музичарима који ће, како је нагласио Емир Кустурица, тек закорачити у свет велике уметности.
„Ово је веома узбудљиво, али и веома важна ствар – избор креативног пута, отискивање у потрагу за сопственом визијом света, која је одређена јединственим рукописом правог мајстора“ рекао је Кустурица.
У потрази за својом визијом, млади учесници фестивала, могли су да се друже и похађају мастер часове код познатог пијанисте Јурија Розума, Олега Вајнштејна, као и код популарног српског глумца Милоша Биковића.

МАЛИ РАЈ ЗА МУЗИЧАРЕ Такође, међу звездама класичне музике које су наступиле на вечерњим концертима фестивала Kustendorf CLASSIC-2019 били су виолиниста и диригент Јуриј Башмет, те изванредни баритон Маријинског театра Василиј Герело који је изводио старе руске романсе и наполитанске песме.
„Назвао бих ово малим рајем за музичаре. Свуда се чује музика, млади музичари свирају Шуберта, Шопена, Листа, своје композиције. Међу људима владају топли пријатељски односи. То је посебно важно за омладину. Песник Сергеј Михалков је једном приликом рекао: Они су данас омладина, а сутра – народ“. Ако сада покажемо деци свет стваралаштва, музике и хуманости, можемо да се надамо да ће они одрасти у истински талентоване и добре људе“, изјавио је Василиј Герело.
Јекатерина Дулова, ректор Белоруске музичке академије и председник жирија фестивала Kustendorf CLASSIC такође није крила своје одушевљење.
„Ово је фантастичан фестивал који је веома значајан и за младе музичаре и за нас, педагоге! Ми добро познајемо московске и петербуршке музичке школе, а овде наступају млади из свих, па чак и најудаљенијих, делова Русије – Омска, Ханти-Мансијска, Тјумена, Томска, и имамо прилику да видимо какви таленти постоје у целој земљи! Такође, веома ми је драго што је ове године први пут заједно са Србијом и Русијом представљена и Белорусија “, изјавила је Дулова.
Док су у вечерњим сатима са Симфонијским оркестром „Кустендорф“, који је предводио диригент Србољуб Динић, наступали руски виолиста Јуриј Башмет и пијаниста Александар Маџар, као и баритон Василиј Герело уз клавирску пратњу Олега Вајнштајна, током дана је текао такмичарски део у којем су се у умећу извођења руске класичне музике надметали ученици музичких школа и академија.

МАТРЈОШКЕ НАЈБОЉИМА По оцени жирија главну награду фестивала – Златну матрјошку – у млађој категорији (13-17 година) освојио Валериј Макаров из Самаре. Сребрну матрјошку добио је Александар Тјан из Санкт Петербурга, а бронза је уручена Мирославу Батаљонку из Минска. Од учесника у категорији од 17 до 25 година најбољи је био Михајло Живојиновић са Музичке академије из Источног Сарајева. Сребрна матрјошка додељена је Анастасији Михновец из Минска, а Бронзану матрјошку је добила Ана Савкина из Москве.
Фестивал је затворен великим гала концертом, на ком су наступиле звезде светске класичне сцене: виолончелиста, народни уметник Јерменије Нарек Хакназарјан, баритон „Маријинског театра“ Јефим Заваљни, виолиниста и оснивач кросовер оркестра Almazian Symphony, Хачатур Алмазјан.
Атмосферу која је владала током трајања фестивала, Александар Дибаљ, члан Управног одбора „Газпром њефта“, је прецизно назвао креативном.
„Овде је мајстор створио зону у којој нема конвенција, где су сви једнаки и сви су талентовани. Убеђен сам да ћемо ове године поново бити сведоци емотивног догађаја који ће створити непоновљиву атмосферу музичког празника за све, а млади музичари ће имати прилику да наступају на истој сцени са светским звездама“, рекао је Дибаљ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *