Politički TV kablovi

Vesić kontra SBB

Vlast je čekala da kablovski operater SBB naraste do nepodnošljivih razmera, pa tek onda po njemu, kao opozicionom elementu, udari iz svih oružja

Nikada se jedna vlast nije toliko bavila opozicijom, iako je veoma stabilna u vladajućem sedlu i sa nikad boljim rejtinzima popularnosti. I ne radi se tu u odgovorima na napade opozicije, već suprotno – opozicija je svakodnevno na tapetu vlasti. Ne libi se toga ni sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mada su u tome naročito aktivne njegove „štitonoše“, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić pre svega. Sa druge strane, personalno, to su Dragan Đilas i njegovi pajtosi u Savezu za Srbiju, kao i „opozicioni mediji“, oličeni u Draganu Šolaku, medijskom magnatu, suvlasniku kablovskog operatera SBB i predsedniku borda „Junajted grupe“, koja je opet vlasnik TV N1 i još nekoliko lokalnih televizija.
Verbalni sukob samo što se ne pretvori u pravi rat jer se već potežu i neka teža oružja, sve uz pretnju sudovima i zatvorima. Ovaj rovovski eskapizam prate veliki medijski baraži, ne toliko zbog istine koliko zbog glasačkog, ako ne i navijačkog tela, od kojih zavise izbori i dolazak ili opstanak na vlasti.

[restrict]

PITANJE MEJLOVA I HARDINGOVOG IZVEŠTAJA Sukob naročito eskalira i dobija ubrzanje krajem juna i početkom jula, kada, prvo, Vesić optužuje Televiziju N1 za neprofesionalizam, a kao dokaz za takvu ocenu navodi interni mejl u koji je, kaže, imao uvid, gde se novinarima ove televizije daje nalog da napadaju radove na beogradskim ulicama. Na kritike da se radi o nezakonito presretnutim mejlovima, Vesić, pak, tvrdi ih je dobio od „nekoga“ iz N1, optužujući direktora programa ove televizije Jugoslava Ćosića da primorava novinare da vrše kampanju protiv gradskih vlasti.
Napad na N1, u stvari, dolazi posle niza napisa i istraživanja u kojima se otkriva da „Junajted grup“ i TV N1 već više od godinu dana skrivaju sadržaj izveštaja o vođenju, upravljanju, uredničkoj kontroli i kredibilitetu regionalne kablovske tv mreže N1, koji je sačinio stručnjak Bi-Bi-Sija Džejms Harding, uvezujući tako Dragana Šolaka, Dragana Đilasa, Jugoslava Ćosića i uređivačke politike TV N1. U tim izveštajima se naglašava da je poznati novinar Si-En-Ena Brent Sadler napustio funkciju direktora Uredničkog kolegijuma N1 i da je o kršenju novinarskih kodeksa na toj televiziji u decembru 2018. pismom obavestio Grega Bejčmena, potpredsednika Si-En-Ena i kasnije, u aprilu 2019, o svojoj ostavci obavestio rukovodstvo fonda „Bi-Si Partners“ i Dragana Šolaka.
Nije zgoreg pomenuti i Dejvida Petreusa, bivšeg šefa CIA i čoveka o kome je američki predsednik Donald Tramp razmišlja kao o ministru spoljnih poslova, čije aktivnosti su uglavnom vezane za investicioni fond „Kolberg Kravis Roberts” (KKR), koji je polovinom oktobra 2013. godine preuzeo kablovskog operatera SBB. To je prva direktna investicija ove kompanije u jugoistočnoj Evropi. KKR je pre deset meseci svoj većinski deo u „Junajted grupi“ prodao međunarodnoj Investicionoj kompaniji „Bi-Si Partners“. Inače, „Junajted grupa“ u Srbiji je vlasnik kablovskog opteratera SBB, kao i više TV kanala – N1, Sport klub, Grand i Ultra. Na njihovom zvaničnom sajtu piše da imaju više od pola milijarde godišnjeg prihoda, 3.554 zaposlenih, i opslužuju 1,8 miliona domaćinstava.
Ni Goran Vesić nije čovek prazne prošlosti. Nekadašnji operativac Zorana Đinđića (naročito kada su u pitanju napadi i delovanje protiv DSS-a), uvek u aktivnostima vezanim za medije i novac – danas je, kako mnogi kažu, postao glavni menadžer Aleksandra Vučića, mada mu je formalna funkcija zamenik gradonačelnika Beograda. Vesić je i Borisu Tadiću bio savetnik u Ministarstvu sve dok Tadić nije postao predsednik Srbije u junu 2004. Kažu da ga Tadić nije podnosio, upamćeno je da ga je nazvao „Iznogudom“, a ipak je Vesić bio član mnogih upravnih odbora, funkcioner Košarkaškog saveza i savetnik predsednika FK Crvena zvezda… Košarkaški trener, Dušan Ivković, svojevremeno je izjavio da je Goran Vesić najprljaviji igrač i da je „deklasirao KK Zvezda i učestvovao u pravljenju duga od 50 miliona evra u fudbalskom klubu“, a dnevni list „Blic“ je u novembru 2012. pisao da je Vesić dovođen u vezu sa nameštanjem utakmica, nezakonitostima u prodaji igrača kao i izdavanjem lažnih menica bankama.

SKIDANJE RUKAVICA Elem, advokati N1 su u sredu, 26. juna, Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, podneli krivičnu prijavu protiv zamenika gradonačelnika grada Beograda Gorana Vesića zbog „postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo povrede tajnosti pisma i drugih pošiljki iz člana 142 stav 3 Krivičnog zakonika“. Naravno, zamenik gradonačelnika Beograda je odmah najavio kontratužbu protiv TV N1 za lažno prijavljivanje i tek natuknuo novu „medijsku bombu“ kroz pitanje: „Da li hajka koju suvlasnik N1 Dragan Šolak vodi protiv mene i Skupštine grada Beograda ima veze sa tim što kablovski operater SBB čiji je Šolak vlasnik ne plaća Gradu Beogradu zakup javnih dobara?“
E, tu dolazi do „skidanja rukavica“ i hvatanja za „Justicijin mač“ jer, kako navodi Vesić, Grad Beograd će podneti tužbu protiv SBB-a za nadoknadu štete i krivične prijave protiv odgovornih u JKP „Beogradske elektrane“, zbog nelegalnog postavljanja kablova za potrebe SBB-a. On je za TV Pink rekao da će Grad pružiti pravnu pomoć građanima, preko Zaštitnika građana, koji žele da tuže SBB jer je ta kompanija, u svakoj zgradi gde su postavili kablove, krala zajedničku struju a, kako kaže, kompanija SBB nikada Beogradu nije platila nijedan dinar, a postavili su 120 kilometara optičkih kablova. Kablove su, tvrdi, postavljali i na stubove javne rasvete, gde su krali struju te da je ubeđen da „KKR“ i „Bi-Si Partners“ ne znaju šta radi Dragan Šolak.
„Kada sam rekao da nemaju dozvolu za postavljanje optičkih kablova, odreagovali su tako što su pokazali rešenje Ministarstva građevine iz 2005. godine, koje im daje mogućnost da postavljaju kablove duž trase Koridora 10, koji nema nikakve veze sa Beogradom, ni sa Beogradskim toplanama“, naveo je zamenik gradonačelnika. Posebno je naglašeno da je nekadašnji gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović rekao da nije nadležan za zahtev SBB-a za postavljanje kablova, kao i da postoji naredba iz 2009. godine koju je potpisao tadašnji direktor JKP „Beogradske elektrane“ na kojoj se SBB-u zabranjuje da postavlja kablove. Vesić posebno naglašava da ta naredba nije sprovedena jer je nakon smrti Bogdanovića gradonačelnik postao Dragan Đilas, te da je SBB postavljao kablove na grejnim područjima na Novom Beogradu, Ceraku i Voždovcu. Tako je, po Vesićevim rečima, Dragan Šolak uz pomoć Đilasa od kompanije SBB napravio monopolsku kompaniju kada je u pitanju kablovska televizija, preko koje su, tvrdi, ucenjivali televizije i tako uticali na uređivačku politiku.
Zatim je usledilo osnivanje medija – „N1“, „TV Nova“, kupovanje televizija u regionu, uz plan da kupe Televiziju Prva i O2, što im nije pošlo za rukom. „Plan je bio da preko medija dođu na vlast. On (Đilas) tako razume politiku i zbog toga se bavio medijima dok je bio na vlasti, kao i sada dok je u opoziciji. Na taj način je kupio i Demokratsku stranku, koju drži u dužničkom ropstvu“, naveo je Vesić.
Svi poslovi koje kablovski operater kompanija SBB radi sa preduzećem „Beogradske elektrane“ regulisani su pravosnažnim ugovorima. Za svaki metar kablova predali smo dokumentaciju „Beogradskim elektranama“, sve radove uredno ucrtali i dostavili tehničkoj službi preduzeća, što postoji i u dokumentaciji izvedenog stanja, navodi se u odgovoru kompanije „Junajted grup“. „Sličan ugovor potpisale su i firme ‘Telefon kabl’ i PTT KDS, ukupno tri pravna lica, što dodatno potvrđuje da je u interesu preduzeća ‘Beogradske elektrane’ bilo partnerstvo“, navodi „Junajted grupa“. U ovoj kompaniji naglašavaju da su „Beogradske elektrane“ više od deceniju kontrolisale svoj sistem grejanja uz pomoć resursa SBB. „Njihova jedina alternativa za ovaj posao bila je izgradnja vlastite optičke infrastrukture, što bi zahtevalo višemilionska ulaganja. Svako razuman u gradskoj vlasti zna da je ugovor sa nama bio profitabilan za ‘Elektrane’“, navode u kompaniji „Junajted grup“.
Ove tvrdnje u JKP „Beogradske elektrane“, međutim, ocenjuju neistinama i najavljuju krivične prijave. Generalni direktor ovog preduzeća Rade Basta izjavio je da je zgrožen „brutalnim lažima“ kojima SBB obmanjuje javnost. „Ukoliko govore istinu neka javnosti polože dokaze“, rekao je Basta. Kaže da je kao direktor „Beogradskih elektrana“ spreman da podnese ostavku ukoliko SBB može da dokaže da je platio bilo koji račun tom gradskom preduzeću ili kompenzacijom regulisao svoje obaveze.
Biti objektivan u ovakvim sukobima jako je teško, mada bi najbliže istini bilo da u kritikama i sa jedne i sa druge strane ima dosta istine, kao i zakonskih zloupotreba. Naročito kada je u pitanju sticanje enormnih novčanih profita i njima svojstvenog političkog uticaja. Mada ni njihovi oponenti to ne čine u rukavicama.

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *