Политички ТВ каблови

Весић контра СББ

Власт је чекала да кабловски оператер СББ нарасте до неподношљивих размера, па тек онда по њему, као опозиционом елементу, удари из свих оружја

Никада се једна власт није толико бавила опозицијом, иако је веома стабилна у владајућем седлу и са никад бољим рејтинзима популарности. И не ради се ту у одговорима на нападе опозиције, већ супротно – опозиција је свакодневно на тапету власти. Не либи се тога ни сам председник Србије Александар Вучић, мада су у томе нарочито активне његове „штитоноше“, заменик градоначелника Београда Горан Весић пре свега. Са друге стране, персонално, то су Драган Ђилас и његови пајтоси у Савезу за Србију, као и „опозициони медији“, оличени у Драгану Шолаку, медијском магнату, сувласнику кабловског оператера СББ и председнику борда „Јунајтед групе“, која је опет власник ТВ Н1 и још неколико локалних телевизија.
Вербални сукоб само што се не претвори у прави рат јер се већ потежу и нека тежа оружја, све уз претњу судовима и затворима. Овај рововски ескапизам прате велики медијски баражи, не толико због истине колико због гласачког, ако не и навијачког тела, од којих зависе избори и долазак или опстанак на власти.

[restrict]

ПИТАЊЕ МЕЈЛОВА И ХАРДИНГОВОГ ИЗВЕШТАЈА Сукоб нарочито ескалира и добија убрзање крајем јуна и почетком јула, када, прво, Весић оптужује Телевизију Н1 за непрофесионализам, а као доказ за такву оцену наводи интерни мејл у који је, каже, имао увид, где се новинарима ове телевизије даје налог да нападају радове на београдским улицама. На критике да се ради о незаконито пресретнутим мејловима, Весић, пак, тврди их је добио од „некога“ из Н1, оптужујући директора програма ове телевизије Југослава Ћосића да приморава новинаре да врше кампању против градских власти.
Напад на Н1, у ствари, долази после низа написа и истраживања у којима се открива да „Јунајтед груп“ и ТВ Н1 већ више од годину дана скривају садржај извештаја о вођењу, управљању, уредничкој контроли и кредибилитету регионалне кабловске тв мреже Н1, који је сачинио стручњак Би-Би-Сија Џејмс Хардинг, увезујући тако Драгана Шолака, Драгана Ђиласа, Југослава Ћосића и уређивачке политике ТВ Н1. У тим извештајима се наглашава да је познати новинар Си-Ен-Ена Брент Садлер напустио функцију директора Уредничког колегијума Н1 и да је о кршењу новинарских кодекса на тој телевизији у децембру 2018. писмом обавестио Грега Бејчмена, потпредседника Си-Ен-Ена и касније, у априлу 2019, о својој оставци обавестио руководство фонда „Би-Си Партнерс“ и Драгана Шолака.
Није згорег поменути и Дејвида Петреуса, бившег шефа ЦИА и човека о коме је амерички председник Доналд Трамп размишља као о министру спољних послова, чије активности су углавном везане за инвестициони фонд „Колберг Кравис Робертс” (ККР), који је половином октобра 2013. године преузео кабловског оператера СББ. То је прва директна инвестиција ове компаније у југоисточној Европи. ККР је пре десет месеци свој већински део у „Јунајтед групи“ продао међународној Инвестиционој компанији „Би-Си Партнерс“. Иначе, „Јунајтед група“ у Србији је власник кабловског оптератера СББ, као и више ТВ канала – Н1, Спорт клуб, Гранд и Ултра. На њиховом званичном сајту пише да имају више од пола милијарде годишњег прихода, 3.554 запослених, и опслужују 1,8 милиона домаћинстава.
Ни Горан Весић није човек празне прошлости. Некадашњи оперативац Зорана Ђинђића (нарочито када су у питању напади и деловање против ДСС-а), увек у активностима везаним за медије и новац – данас је, како многи кажу, постао главни менаџер Александра Вучића, мада му је формална функција заменик градоначелника Београда. Весић је и Борису Тадићу био саветник у Министарству све док Тадић није постао председник Србије у јуну 2004. Кажу да га Тадић није подносио, упамћено је да га је назвао „Изногудом“, а ипак је Весић био члан многих управних одбора, функционер Кошаркашког савеза и саветник председника ФК Црвена звезда… Кошаркашки тренер, Душан Ивковић, својевремено је изјавио да је Горан Весић најпрљавији играч и да је „декласирао КК Звезда и учествовао у прављењу дуга од 50 милиона евра у фудбалском клубу“, а дневни лист „Блиц“ је у новембру 2012. писао да је Весић довођен у везу са намештањем утакмица, незаконитостима у продаји играча као и издавањем лажних меница банкама.

СКИДАЊЕ РУКАВИЦА Елем, адвокати Н1 су у среду, 26. јуна, Вишем јавном тужилаштву у Београду, Одељењу за борбу против високотехнолошког криминала, поднели кривичну пријаву против заменика градоначелника града Београда Горана Весића због „постојања основане сумње да је извршио кривично дело повреде тајности писма и других пошиљки из члана 142 став 3 Кривичног законика“. Наравно, заменик градоначелника Београда је одмах најавио контратужбу против ТВ Н1 за лажно пријављивање и тек натукнуо нову „медијску бомбу“ кроз питање: „Да ли хајка коју сувласник Н1 Драган Шолак води против мене и Скупштине града Београда има везе са тим што кабловски оператер СББ чији је Шолак власник не плаћа Граду Београду закуп јавних добара?“
Е, ту долази до „скидања рукавица“ и хватања за „Јустицијин мач“ јер, како наводи Весић, Град Београд ће поднети тужбу против СББ-а за надокнаду штете и кривичне пријаве против одговорних у ЈКП „Београдске електране“, због нелегалног постављања каблова за потребе СББ-а. Он је за ТВ Пинк рекао да ће Град пружити правну помоћ грађанима, преко Заштитника грађана, који желе да туже СББ јер је та компанија, у свакој згради где су поставили каблове, крала заједничку струју а, како каже, компанија СББ никада Београду није платила ниједан динар, а поставили су 120 километара оптичких каблова. Каблове су, тврди, постављали и на стубове јавне расвете, где су крали струју те да је убеђен да „ККР“ и „Би-Си Партнерс“ не знају шта ради Драган Шолак.
„Када сам рекао да немају дозволу за постављање оптичких каблова, одреаговали су тако што су показали решење Министарства грађевине из 2005. године, које им даје могућност да постављају каблове дуж трасе Коридора 10, који нема никакве везе са Београдом, ни са Београдским топланама“, навео је заменик градоначелника. Посебно је наглашено да је некадашњи градоначелник Београда Ненад Богдановић рекао да није надлежан за захтев СББ-а за постављање каблова, као и да постоји наредба из 2009. године коју је потписао тадашњи директор ЈКП „Београдске електране“ на којој се СББ-у забрањује да поставља каблове. Весић посебно наглашава да та наредба није спроведена јер је након смрти Богдановића градоначелник постао Драган Ђилас, те да је СББ постављао каблове на грејним подручјима на Новом Београду, Цераку и Вождовцу. Тако је, по Весићевим речима, Драган Шолак уз помоћ Ђиласа од компаније СББ направио монополску компанију када је у питању кабловска телевизија, преко које су, тврди, уцењивали телевизије и тако утицали на уређивачку политику.
Затим је уследило оснивање медија – „Н1“, „ТВ Нова“, куповање телевизија у региону, уз план да купе Телевизију Прва и О2, што им није пошло за руком. „План је био да преко медија дођу на власт. Он (Ђилас) тако разуме политику и због тога се бавио медијима док је био на власти, као и сада док је у опозицији. На тај начин је купио и Демократску странку, коју држи у дужничком ропству“, навео је Весић.
Сви послови које кабловски оператер компанија СББ ради са предузећем „Београдске електране“ регулисани су правоснажним уговорима. За сваки метар каблова предали смо документацију „Београдским електранама“, све радове уредно уцртали и доставили техничкој служби предузећа, што постоји и у документацији изведеног стања, наводи се у одговору компаније „Јунајтед груп“. „Сличан уговор потписале су и фирме ‘Телефон кабл’ и ПТТ КДС, укупно три правна лица, што додатно потврђује да је у интересу предузећа ‘Београдске електране’ било партнерство“, наводи „Јунајтед група“. У овој компанији наглашавају да су „Београдске електране“ више од деценију контролисале свој систем грејања уз помоћ ресурса СББ. „Њихова једина алтернатива за овај посао била је изградња властите оптичке инфраструктуре, што би захтевало вишемилионска улагања. Свако разуман у градској власти зна да је уговор са нама био профитабилан за ‘Електране’“, наводе у компанији „Јунајтед груп“.
Ове тврдње у ЈКП „Београдске електране“, међутим, оцењују неистинама и најављују кривичне пријаве. Генерални директор овог предузећа Раде Баста изјавио је да је згрожен „бруталним лажима“ којима СББ обмањује јавност. „Уколико говоре истину нека јавности положе доказе“, рекао је Баста. Каже да је као директор „Београдских електрана“ спреман да поднесе оставку уколико СББ може да докаже да је платио било који рачун том градском предузећу или компензацијом регулисао своје обавезе.
Бити објективан у оваквим сукобима јако је тешко, мада би најближе истини било да у критикама и са једне и са друге стране има доста истине, као и законских злоупотреба. Нарочито када је у питању стицање енормних новчаних профита и њима својственог политичког утицаја. Мада ни њихови опоненти то не чине у рукавицама.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *