Печат недеље

Добродошлица за новог амбасадора

У Београд је допутовао, и у Палати Србија је свечано примљен с црвеним тепихом и постројеном Гардом Војске Србије, нови амбасадор Русије у нашој земљи Александар Боцан-Харченко.
Одличног познаваоца нашег региона, некадашњег амбасадора у Босни и Херцеговини и руског члана преговарачке Тројке у преговорима о Косову и Метохији 2007. године, како подсећа „Спутњик“, председник Србије Александар Вучић описао је као „истакнутог, оштрог, снажног дипломату“ који је „један од руских дипломатских специјалаца“.
Предајући Вучићу акредитивно писмо, амбасадор Боцан-Харченко пренео је српском председнику позив његовог руског колеге Владимира Путина да учествује у прослави 75. годишњице победе у Другом светском рату, која ће бити одржана у Москви 9. маја идуће године – Вучић је тај позив оценио као „огромну част“ и за њега лично и за српски народ – а међу осталим порукама које је нови руски амбасадор у Београд донео из Москве истиче се и она која се тиче Косова и Метохије: „Србија може да рачуна на чврсту подршку Русије у очувању територијалног интегритета и суверенитета, уз поштовање Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација и међународног права.“

Србија – лидер у нуклеарним истраживањима

Министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић, изјавио је да је у току израда међудржавног споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о успостављању Центра за нуклеарне науке, истраживања и иновације у Србији чиме ће наша земља поново постати оно што је некада била – лидер у нуклеарним наукама у овом делу Европе.
Поповић је посетио руски Истраживачки институт за нуклеарне реакторе у Димитровграду и разговорао са директором овог института Александром Тузовим.
„То ће бити најмодернији нуклеарни истраживачки центар у овом делу Европе. У њему ће се спроводити научна истраживања у области употребе нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, пре свега у медицини, пољопривреди, индустрији, развоју нових материјала. Градићемо га у партнерству са руском Државном корпорацијом Росатом. Ово је први пут у историји да Росатом има такав аранжман са било којом државом“, рекао је Поповић.
Он је подсетио да је Србија је имала нуклеарне физичаре и научнике који су били међу најбољима у Европи, те да обнављањем сарадње са Росатом, наша земља, после 30 година, поново подиже своје научне капацитете у области нуклеарних технологија.
Директор Истраживачког института за нуклеарне реакторе у Димитровграду, Александар Тузов, истакао је да је ово прва посета једног иностраног министра овом институту у последњих 35 година, што говори много о поверењу које постоји између две државе.

ДА ЛИ ЈЕ ЂУКАНОВИЋ ПОЛОМИО ЗУБЕ НА СПЦ?

Већина грађана Црне Горе сматра да држава иде погрешним путем и немају поверења у Скупштину, Владу и председника државе, показује најновије истраживање Центра за демократију и људска права (ЦЕДЕМ). Према анкети спроведеној од 1. до 13. јула на узорку од 1002 испитаника, Српска православна црква је институција у коју грађани Црне Горе имају највише поверења, а на супротној страни скале је канонски непризната „црногорска православна црква“. Да у Црној Гори треба да постоји само Српска православна црква, сматра чак 46,6 одсто испитаника, док 4,9 одсто верује да треба да постоји само такозвана „црногорска православна црква“. Да је пут којим њихова држава тренутно иде погрешан сматра 44,8 одсто испитаника, док је овим правцем задовољно мање од једне трећине грађана. Владајућа Демократска партија социјалиста изгубила је 7,5 процената и њен рејтинг је, како наводе црногорски медији, најгори у историји са само 34 одсто подршке.
Коментаришући резултате најновије анкете, аналитичар Бошко Вукићевић рекао је, како је пренео „Спутњик“, да су резултати у великој мери поражавајући за режим, али да су у стварности сигурно још гори, ако се има у виду да су већина опозиционих партија и независних аналитичара резултате досадашњих ЦЕДЕМ-ових анкета сматрали прилично блиским интересима црногорске власти. Према њему не постоји никаква сумња да су фронтални напад црногорског режима на СПЦ и најава отимања црквене имовине у највећој мери „заслужни“ за стрмоглав пад рејтинга ДПС-а, као и за пад поверења у већину институција. „Показала су се оправданим мишљења разних аналитичара да би управо на црквеном питању Ђукановић могао ’поломити зубе‘, тачније доживети први већи политички пораз у својој вишедеценијској каријери“, навео је он и додао да у прилог таквој тврдњи иде масовност Великог сабора на Тројичиндан, као и непољуљано поверење грађана у СПЦ, које проистиче и из последње анкете.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *