Печат недеље

 

Дипломатија велике Албаније

Aлбанија и самозвано Косово потписали су прошлог уторка у Тирани споразум о уједињавању и координисању својих спољних политика.
„Част ми је што сам потписао историјски споразум са (вршиоцем дужности шефа албанске дипломатије) Гентом Чакајем о стратешкој сарадњи између министарстава спољних послова и обједињавању дипломатских мисија између Косова и Албаније. Ово је велики корак напред ка нашој националној интеграцији која ће наш глобални траг учинити снажнијим“, навео је овим поводом на свом твитер налогу министар спољних послова из Приштине Беџет Пацоли.
Потом ће устврдити и да своју сарадњу „Косово“ и Албанија продубљују „у духу европских интеграција“, „исто што раде и нордијске и земље Бенелукса, ништа више и ништа мање. Ово су добросуседски односи“.
Реагујући на овај потез Приштине и Тиране, шеф српске дипломатије Ивица Дачић указао је у изјави медијима да би „међународна заједница коначно морала да реагује на очигледне покушаје стварања такозване ’велике Албаније’“.
„Тај план и пројекат се више и не крије, нити је реч о некаквој тајној завери. Покушаји његове реализације дешавају се пред очима свих“, рекао је Дачић.
Као што смо и навикли, нова великоалбанска провокација спроведена је без икакве реакције са Запада.
Насупрот томе, Москва је реаговала још оштрије од Београда, наводећи да „Русија сматра провокацијом споразум Албаније и самопроглашеног Косова о отварању заједничких ’дипломатских представништава’ у трећим државама“: „Провокативни кораци Тиране и Приштине, који су у складу са реализацијом концепције ’велике Албаније’, изазивају озбиљну забринутост. У том контексту видимо потписивање, 2. јула, албанско-косовског споразума о уједињењу дипломатских представништава у трећим земљама. Констатујемо да САД и ЕУ више воле да не реагују на овако деструктивне мере и да фактички покривају ’великоалбанске манифестације’ које су деструктивне за регион.“
Како је даље наведено, акције Тиране и Приштине нису случајне: „Одатле се већ неколико година чују изјаве о дефакто уједињењу. Та линија албанског и косовског руководства је у супротности са Резолуцијом СБ УН 1244, подрива дијалог Београда и Приштине уз посредништво ЕУ, и поткопава стабилност на Балкану.“

 

 

КАКО ЕЛИМИНИСАТИ РУСЕ?

Оптуживање Русије за сопствене колонијалне аспирације према Балкану стари је англосаксонски трик. Две најаве о улагању немале суме новца у пропагандне лабораторије, једна која долази из централе УСАИД-а и друга из Британије, иако се наоко не дозивају међу собом, одају главне смернице западне балканске политике – стављање полуострва под потпуни протекторат Запада. Кренимо редом. Документ о концепту супротстављања „злонамерном“ утицају Кремља био је недавно предмет разматрања директора Америчке агенције за међународни развој и представника Г17. У документу који је објављен на сајту агенције стоји да би у „наставку формирања одговора на злонамерни утицај Кремља“ требало радити на „стварању услова за економску и демократску одрживост земаља на које су акције усмерене, и кроз рад који ће бити усмерен против покушаја Кремља да подрије рад низа институција“. Области на које ће се ова иницијатива односити су демократске институције и законодавство, независни медији, енергетска независност, економска независност. И прецизније – финансирање 11 стратешких медијских партнера који ће повећати своје присуство у Босни, на Косову, у Црној Гори, Северној Македонији и Србији с образложењем да „Сједињене Америчке Државе одавно сматрају да је јака, просперитетна и слободна Европа од виталног значаја за америчке стратешке интересе, а да руске власти и снаге под њиховом контролом настоје да ослабе амерички утицај“. За супротстављање утицају Русије Стејт департмент је предложио да се до 2020. године из буџета издвоји 661 милион долара. Дакле, како би се регион спасио од руског поткопавања поверења у демократију и слободну тржишну економију, неопходно је уложити у „независне“ структуре новинара, интелектуалаца и НВО активиста.
Готово истоветан програм деловања обзнанило је и британско Министарство спољних послова саопштењем да ће Велика Британије издвојити 18 милиона фунти „за борбу против дезинформација и лажних вести у источној Европи и за јачање независних медија на Западном Балкану“. Новац, како се наводи у саопштењу, биће издвојен из Фонда за конфликте, стабилност и безбедност (ЦССФ) у наредне три године.
„У ситуацији када само 10 одсто становништва има приступ слободним средствима за масовно информисање, лажне вести и дезинформације настављају да поткопавају и дестабилизују друштво“, изјавио је шеф британске дипломатије Џереми Хант.
Није тешко закључити да Запад не улаже у новац у процват демократских и медијских слобода на Балкану већ у прављење стратегије за елиминацију Русије и успостављање доминације над овим геостратешки важним делом света. Ништа ново. Давно је један енглески историчар, сумирајући британску политику према Србији током 19. века, закључио: „Прво, Србија треба да постане баријера даљим злоупотребама Русије, друго, Србија треба да се отвори ширењу трговине Велике Британије.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *