Нови успон Мирка Шаровића

Може ли нови лидер СДС-а да успостави јединство у подељеној и посрнулој странци уколико се одлучи да игра на карту одржавања баланса између националне и „грађанско пробосанске струје“ у партији

Мирко Шаровић је на Изборној скупштини Српске демократске странке изабран за новог, седмог по реду председника некада најјаче партије Републике Српске, али ова персонална промена на врху није никакав гарант да ће СДС у наредном периоду водити нову политику, односно радикално одступити од досадашњег, ако је судити по резултатима избора, очигледно неуспешног курса. Под поменом радикалног, наравно, подразумева се повратак на некадашњу чврсту националну политику СДС и њену искрену сарадњу са блоком Милорада Додика у одбрани државних интереса, дакле, напуштање опасног „пробосанског курса“ који је суштински значио испуњење већине захтева западних центара моћи.

ПОДЕЉЕНА ПАРТИЈА Резултати избора потврдили су дубоку подељеност у редовима партије која је имала кључну улогу у стварању Републике Српске.
Новом лидеру је подршку на Изборној скупштини пружило 205 делегата, док је његов противкандидат, начелник Општине Теслић Милан Миличевић, добио 181 глас оних који су имали право да бирају председника. Два кандидата су претходно одустала од трке, а интересантно је да је један од њих, досадашњи први човек партије Вукота Говедарица, „абдицирао“ управо у корист Шаровића.
Остаје да се види хоће ли Говедарица, за подршку коју је пружио свом наследнику, бити награђен неком функцијом, односно задржавањем утицаја на политику СДС. С обзиром на то да је новим, измењеним статутом странке председник добио право да сам бира свога заменика и чланове Председништва, може се десити да се за Вукоту нађе нека прикладна фотеља, али је наравно далеко важније хоће ли задржати утицај на политику партије коју ће сада креирати његов наследник.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.