Канцеларкина необуздана дрхтавица

Шок пред немилосрдним камерама који је подстакао доста питања без поузданих одговора: Уз спекулације о стварном здравственом стању Ангеле Меркел изнова су плануле расправе о старој, и универзалној, теми о томе треба ли, неизоставно, јавност да (са)зна све о политичарима што може утицати на обављање њихових одговорних дужности, посебно да ли од нечега болују

За „Печат“ из Берлина Мирослав Стојановић

Следећи групни портрет (формалних) владара света (не из сенке) у формату Г20 биће (највероватније) без даме, а можда и без дама: британској премијерки Терези Меј дани су већ одбројани, а немачкој канцеларки Ангели Меркел се (можда) броје.

АКО ЗДРАВЉЕ ДОЗВОЛИ Немачки медији ових дана су се, наиме, присетили њених речи, изговорених приликом одласка с кормила Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) на које нико, у том часу, није обраћао пажњу: остаће, рекла је Меркелова, на канцеларском трону до истека мандата 2021, ако јој то „здравље дозволи“.

Минулих дана немилосрдне телевизијске камере су, два пута у кратком размаку, показале „челичну канцеларку“, која је увек зрачила (физичком) снагом и ригорозном (психичком) самоконтролом (деловала је смирено и концентрисано и у најстреснијим ситуацијама), уздрману и (први пут) беспомоћну: у свет су отишле сцене њене необуздане дрхтавице.

Први пут се то догодило приликом (свечаног) дочека (новог) украјинског председника (комичара) Владимира Зеленског, други пут у дворцу „Белви“ (званична резиденција шефа државе) приликом именовања (нове) министарке правде Кристине Ламбрехт у присуству председника републике Франка Валтера Штајнмајера. Опет се, закратко, необуздано, упркос приметном грчу и напору да то спречи, тресло читаво њено тело.

Први пут је, уз шокантну сцену, ишло лапидарно саопштење (и објашњење) канцеларкиног (дугогодишњег) шефа за штампу Зајберта да је за све криво сунце (био је заиста врео дан) и – дехидрација: чим је попила коју чашу воде, била је опет „фит“. Оно други пут се више није могло на исти начин „покрити“. У дворцу „Белви“ било је пријатно свеже, а канцеларка је (опет те камере које ништа не пропусте) љутито одбила пружену чашу воде…
- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *