Битанге из њиховог сокака

Убиство Оливера Ивановића

Иза вербалне пиротехнике, односно острашћене политизације и пропаганде који прате убиство истакнутог српког политичара и лидера Социјалдемократске партије на КиМ, крије се, у ствари, тактика ако не и стратегија за коначно решење статуса КиМ, или барем његовог северног дела

Није Балкан тек тако на лошем гласу јер је само у овдашњим сложеним играма могуће да дојучерашњи пријатељи, са наизглед идентичним интересима, преко ноћи постану смртни непријатељи, као и да се унутар ратом сукобљених страна појаве упоришта заснована на заједничким интересима. А то води познатој изреци да „што је држава слабија, то је криминал јачи“, онај политички нарочито. А шта тек рећи за простор који глуми државу, попут Косова и Метохије, где насупрот хронично слабих (пара)државних институција стоји доминација снажних криминалних структура. Још горе, у миљеу нерешеног државног статуса, где конфликти буквално висе у ваздуху, дошло је до комплексних спрега и различитих утицаја који прожимају сфере политике, бизниса, криминала, правосуђа и медија.

ПОЛИТИЧКА ИНСТРУМЕНТАЛИЗАЦИЈА У таквом миљеу и околностима 18. јануара 2018. године у Косовској Митровици догодило се и убиство лидера СДП Оливера Ивановића које до данас није расветљено, с великом вероватноћом да неће ни бити јер је до те мере политизовано да је, уместо ваљане и свеобухватне истраге, у првом плану управо његова политичка инструментализација.
Тако су приштинске власти, после скоро годину дана ћутања, с тешко наоружаним припадницима специјалне полиције РОСУ зимус упале у Косовску Митровицу, похапсиле и претукле неколицину Срба, али и покушале да ухапсе потпредседника Српске листе Милана Радоичића у његовом стану.
Циљ је био јасан – да се за убиство Ивановића оптуже Срби и унесе додатни немир на северу КиМ, из чега би се извукла политичка корист и оправдање за будуће запоседање дела овог дела КиМ на којем приштинске власти немају потпуне ингеренције и доминацију.
Све време и неки београдски медији, као и неке структуре из опозиције, скоро отворено су подржавали акције приштинске полиције, алудирајући да је Ивановићево убиство организовано са ове стране „завесе“ која дели Србе и Албанце на КиМ.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Da li je iz političkih motiva ubijen i mrtav sklonjen sa Kosova Oliver Ivanović (najveća sumnja)? Da li se iza toga krije taktika za konačno rešenje statusa KiM, ili samo njenog severnog dela? Postoje indicije. Stavljanje akcenta na kriminalne strukture (saradnja albanskih i srpskoh kriminalaca) na severu Kosova nije logično, kao da služi za odvraćanje pažnje. Takodje nije jasan postupak da se Oliver (visoki politički lider kosovskih Srba) mrtav skloni sa Kosova i sahrani u Beogradu! – po čijem nalogu-instrukcijama? Nemoguće da je Oliverovoj supruzi Mileni za 1-2 dana u najvećem šoku zbog terorističkog ubistva njenog supruga palo na pamet da Olivera sahrane van Kosova u beogradu, u aliji zaslužnih gradjana, da se i ona sa decom odseli za Beograd? Kakvu to poruku daje kosovskim Srbima… da se sele sa Kosova? Nije Oliver oslobadjao Beograd nego se celog života borio za pravdu i slobodu Srba, i trebao je da bude sahranjen u Mitrovici, da mu se napravi veliki spomenik (a ne limena tabla okačena na ogradi Oliverove kuće)?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *