СРБИ, ЧИТАЈТЕ КЊИГЕ

Мудри су били наши преци и зато ваља да упамтимо шта су нам у наслеђе оставили. Њима је било теже него нама данас. Наша генерација не сме дозволити да створено пропадне

Срби! Нисмо криви! НАТО је злочинац! Браћо и сестре, ми Срби смо жртве! Ко вам другачије каже – лаже! Хиљаде грађана Србије, наших пријатеља, деце, рођака умире од рака изазваног НАТО бомбама. Нико не одговара.

ВАЉА ЧИТАТИ Ваља читати књиге. Чика Јова Змај написао је безброј стихова о лепоти читања и знања које се из књига може стећи. Ево неколико:
Неког научњака
заслужна штовања
питали су: како ј дошо до толико знања.
Одговор им дао: Што год нисам знао, то сам друге пито
ил из књига чито!
У другој песми која се зове Читај, Лело последња строфа гласи:
Да, читајте, српске кћери!
Добра ј књига мудрост многа.
Тим ширите златне двери
Бољој срећи рода свога!
Из књига се може много тога научити. Као што се и из необјављених рукописа свашта паметног може дознати. Дејан Медаковић, академик и председник САНУ, оставио је у рукопису један запис у коме каже: „После дугог трагања успео сам да пронађем документ из кога се види да је Милан Обреновић у време пред почетак Берлинског конгреса ангажовао члана породице Јулиуса Шпрингера (оснивач новинске куће која и данас постоји – прим. Д. А) да промовише интересе Србије међу другим учесницима и јавном мњењу у тадашњој, тек формираној држави Немачкој.“
Мудри су били наши преци и зато ваља да упамтимо шта су нам у наслеђе оставили. Верујте, њима је било теже него нама данас. Они су морали да се изборе и после вишевековног туђинског јарма поврате и обнове изгубљено, и створе модерну државу Србију. Наша генерација не сме дозволити да створено пропадне. Државу Србију и српски народ морамо сачувати. Зато главу горе, јер наше наслеђе, наша баштина, наша вера, и мудрост предака казују да будемо храбри, ослобођени овоземаљског страха и уз Божју помоћ свакој сили ћемо одолети. Поготову што се тој назовисили, због сопствених проблема жури, а журба је од ђавола.
Српска народна пословица каже: Ко с ђаволом тикве сади – обију му се о главу. Шта би све данас НАТО криминалци и убице дали да нису 1999. године починили суров злочин над Србијом и Србима свих вероисповести. Уплели су се у зло и уместо да се покају, они настављају да га чине. Верују у силу. Да су читали Свето јеванђеље или писмо Светог Саве Спиридону игуману Студенице, прочитали би речи: „Чувај се, чедо моје слатко, да не изађеш из неког мог завета. Па ако човек и сав свет задобије, а душу своју изгуби, која је корист?“ (Свети Сава, Сабрана дела, Српска књижевна задруга, Београд, 2018, стр. 227).

ОНИ СУ ДАКЛЕ СРБИ Херман Нојбахер, Хитлеров дипломата и специјални изасланик за Југоисток, оставио је у својим мемоарима (приредио Никола Живковић, „Јасен“, 2007) више страница записа о Србима и ситуацији на Балканском полуострву. Пишући о Црногорцима дословце наводи: „Црногорци су Срби, који поседују посебну самосвест о томе да су управо они најбољи Срби. Они су дакле Срби“ (стр. 85). Одлазећи из Подгорице за Тирану, а све се дешава 1943. године, после капитулације Италије, Нојбахер записује: „Наставио сам лет до Тиране где ме је очекивао Мехди-бег Фрасери да ми говори о свом открићу релативне неутралности“ (стр. 12). Каква је то релативна неутралност, Нојбахер није објаснио.
Држава Србија је основала посебну комисију за помоћ селу. Похваљујем одлуку и предлажем Комисији да помогне Јелићима из села Цврско, општина Сјеница, породици која има шесторо малолетне деце да добије струју, коју је још у претпрошлом веку открио Србин Никола Тесла. Потребно је спровести два километра жице да би породица Јелић добила струју. Нек сваки од 250 народних посланика Скупштине Србије приложи по десет метара жице и ископа потребан број рупа за бандере и омогући Јелићима оно што сами имају. Било би то велико дело милосрђа.
Пре 20 година, 24. јуна, у Приштини је отет доктор Андрија Томановић. Веровао је речима генерала војске Њеног краљевског височанства Велике Британије, који га је замолио да остане у болници и помогне болеснима. Доктор Томановић је послушао, а генерал Њеног височанства, која је и заштитницa вере, слагао је. Од доктора ни трага ни гласа већ двадесет година. Свима на наук.
Молимо се за српске хероје Радована Караџића, Ратка Младића, капетана Драгана. Молимо се за здравље Џулијана Асанжа. Помозимо нашој браћи и сестрама који живе на Косову и Метохији. Чувајмо Републику Српску. Догодине у Призрену.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *