ПОНУДА ИЗРАЕЛА И САД РУСИЈИ ДА СЕ ДОГОВОРЕ ОКО СИРИЈЕ И ИРАНА

Израел и САД намеравају да Русији предложе нов „дил“ на Блиском истоку, пише арапска штампа. „На столу“ су различите опције, а све са циљем да се из Сирије удаљи Иран. За „услугу“ удаљавања Ирана из Сирије Вашингтон би наградио Сирију укидањем санкција

Лист „Аш Шарк ел Аусат“ пише да ће се у Јерусалиму састати дипломате три државе у потрази за решењем. Интересантно је да поменути лист излази у Лондону, а издају га држављани Саудијске Арабије. Другим речима, за договор око Ирана има више заинтересованих, иако неће формално бити присутни на преговорима. Писање листа је оправдано јер се из канцеларије Савета безбедности Руске Федерације о томе већ говорило. Секретар СБ Николај Петрушев, саветник председника САД за националну безбедност Џон Болтон и председник Савета националне безбедности Израела Меир Бен Шабат треба да се крајем јуна састанку у Јерусалиму „и размотре питања регионалне безбедности“.
Западни медији овај тројни састанак оцењују као „невероватан“, јер Русију, која се на Западу прогони и санкционише, сада стимулишу да „обузда растући утицај Ирана на Блиском истоку“. Догађај је невероватан у контексту западне политике. Но иницијатива долази од Израела, што значи да је Тел Авиву „догорело до ноката“, јер признавање Асада досадашњу политику Израела и Запада на Блиском истоку доводи до ивице краха. Истовремено, део руских медија будући тројни састанак, који је званично најавила и Бела кућа 29. маја, сматра сензацијом. Наравно, у овим преговорима ништа није једноставно, а ни лако.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.