Почео транспорт одлагача у „ТЕ-КО Костолац“

Наставак улагања у рударске пројекте

Са монтажног плаца површинског копа „Дрмно“ почео је транспорт одлагача, капацитета 8.500 кубика на сат, на радну позицију на копу. На основу извештаја комисије за технички преглед и пријем опреме којим је дата сагласност о спремности одлагача за транспорт, званичан налог да почне тај посао дао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП „Електропривреда Србије“.
Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да је реч о значајном сегменту у реализацији планова и кључних пројеката у „Електропривреди Србије“ у тренутку када се успешно приводи крају прва фаза пројекта у Костолцу. Нови БТО систем део је друге фазе модернизације ТЕ „Костолац Б“, а пројекат у Костолцу реализује се на основу међудржавног споразума Србије и Кине.
Антић је навео да је укупна вредност друге фазе пројекта модернизације ТЕ „Костолац Б“, који подразумева изградњу новог блока и повећање производње на копу „Дрмно“, 715,6 милиона долара. Циљ пројекта је повећање капацитета ПК „Дрмно“ са девет на 12 милиона тона угља годишње, а укупна вредност уговора за изградњу шестог БТО система износи 97,6 милиона долара.
Он је додао да је обављен добар посао, као и да је веома важно да су учествовале и српске компаније које тако стичу потребна знања и искуства за учешће у великим пројектима. Министар рударства и енергетике је рекао да ЕПС има снажну подршку Владе Србије и председника Вучића да настави са озбиљним инвестицијама. Рекао је и да ЕПС и ове године постиже значајне резултате и да је производња угља већа за 900.000 тона него прошле године, што је повећање од 5,1 одсто.
В. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић је том приликом изјавио да је ово велики дан за ЕПС, посебно за рударски сектор: „Сведоци смо да се последњих неколико година, посебно у последњих пет година значајно интензивније улаже у рударски сектор. Гради се нови блок Б3 у Костолцу и надам се да ће из дана у дан градња ићи све боље. Нови систем омогућиће повећање производње угља са девет на 12 милиона тона годишње у Костолцу, а у Колубари планирамо да набавимо два комплетно нова система. Почетак транспорта одлагача, укупна дужине 135 метара и тежине око 1.500 тона још један је корак ка завршетку припрема за почетак рада новог блока „Костолац Б3“, најважнијег енергетског пројекта у Србији деценијама уназад.“
Грчић је додао да је одлагач чији је транспорт данас почео модеран и да се уклапа у циљ да се набавља најмодернија и најбоља опрема која ће остати будућим генерацијама. Уговорена вредност одлагача износи 18,9 милиона долара.
ЦМЕЦ (China Machinery Engineering Corporation) носилац је пројекта, а испоручилац опреме за одлагач је FLSmidth (бивши Sandvik). Машинску монтажу одлагача урадила је фирма „Феромонт инжењеринг“ из Београда, а електро монтажу фирма „Микроконтрол“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *