Печат недеље

Конвертити, верни пси

У којој вези су Предлог закона којим се СПЦ одузима имовина у Црној Гори са плановима Империје да створи нову осовину западне алијансе – НАТО православље

Када председник Црне Горе каже да Српска православна црква у Црној Гори чува инфраструктуру идеје „Велике Србије“, не говори он тек ради правдања Предлога закона о слободи вероисповести којим се одузима имовина од СПЦ. Има, разуме се, и тога. Гадљива на српство, Црна Гора показује завидан интерес када су у питању српске свештене тапије и имовина СПЦ. Но иза ове накарадне историјске конверзије стоји исправно схватање председника – док има трагова српства, нема нове Црне Горе, а такозваној црногорској нацији за њено ново „духовно утемељење“ потребна је не светосавска већ државна црква којој је господар Црне Горе глава и која би, што је већ урадила Дедеићева секта, требало да буде регистрована у полицији државе Црне Горе. Томе треба да послужи и поменути предлог, а за даље заокруживање пројекта НАТО православља побринуће се Ватикан и Цариград. У том кључу треба читати и обећање председника Црне Горе – да ће црквено питање бити у најскоријем времену решено.

ПРЕДЛОГОМ ПО ЦРКВИ У сусрет обећаном, Влада Црне Горе је после четири године разматрања недавно усвојила Предлог закона о слободи вероисповести који, тврде представници Црне Горе, штити имовину и културно благо што припада свим грађанима, те који ће обезбедити да закони Црне Горе једнако важе за све, на читавој територији државе. О томе да се закон темељи на негацији српског карактера Црне Горе, и да му је циљ не само отимање имовине већ и укидање верских слобода, те урушавање последње чуварке српског идентитета – СПЦ ни реч. О томе сведочи сам предлог чију окосницу чини члан 52, који прописује да сви верски објекти и земљиште које користе верске заједнице на територији Црне Горе, а за које се утврди да су изграђени, односно прибављени из јавних прихода државе или су били у државној својини до 1. децембра 1918. године, као културна баштина Црне Горе, буду државна својина. Такође, верски објекти за које се утврди да су изграђени на територији Црне Горе заједничким улагањима грађана до 1. децембра 1918. године биће државна својина.
„Секуларна држава би да отима храмове, коме да их да? Тој својој секти коју је породила? То је несхватљиво и неприхватљиво, ја сам запањен овим што ради господин Ђукановић са којим сам имао немали број разговора у своје вријеме. Шта се то с њим сада догађа? То је нека новокомпонована Црна Гора која нема везе са историјском Црном Гором“, обратио се митрополит Амфилохије.
У разговору за РТС рекао је да је запањен оним што је чуо од председника Црне Горе, човека који се јавно декларише као атеиста и који је наследник атеистичког дела комунистичке власти.
„С друге стране он приговара како се митрополит црногорско приморски меша у политику, а у исто време покушава да буде глава цркве, да ствара своју цркву. То је први пут у историји човјечанства да један атеиста и атеистичка власт стварају цркву“, казао је митрополит Амфилохије.
Нова црква коју митрополит помиње, тзв. ЦПЦ, основана је 2000. да би, по речима Мила Ђукановића, била „у сагласју са државним интересима Црне Горе“, а за њеног поглавара изабран је Мираш Дедеић, бивши цариградски свештеник. Идеја нимало безазлена иако је, каже митрополит, „и тај проклет од стране цариградског патријарха, те је вјера каква и вечера“.

ИМПЕРИЈА НЕ МИРУЈЕ Но Запад не бира велика имена. Не бира ни Цариград. Ватикану је до персоналних питања још мање стало. Средства нису у игри. У причи око пресецања националне целине српског народа давно стигматизоване као „Велика Србија“ важно је да се НАТО границе поклапају са новооснованим црквама – као у случају Македоније. Без аутокефалије нема ни новог идентитета НАТО творевина заснованих на антисрпству.
Отуда не чуди што баш ову аустроугарску кованицу „Велика Србија“, бавећи се питањем Српске цркве, користи и председник Црне Горе.
У перспективи, ако овај предлог закона заживи, СПЦ ће од родоначелнице црногорске државности постати тек регистрована верска заједница, а наше цркве и манастири, иако старији од нововековне црногорске државности, власништво Црне Горе. Већ виђено у Украјини, где је кључна улога у потирању руског идентитета и цивилизацијској конверзији поверена Фанару, спољнополитичком играчу САД.
У својим плановима Империја не мирује. На реду је Летонија у којој тече истоветан процес. Тамо се, као у случају Црне Горе, од клира тражи да постану држављани Летоније, а Црква одвоји од Москве. Растурање Српске и Руске цркве као једине две свенационале установе предуслов је за спровођење дубљег конвертитства. Са конвертитима као својим псима лако је после контролисати и Србе и Русе…. Зато, речима Његоша, „у памет се браћо Црногорци“.

Сабрани у истини

Поводом недавно усвојеног Предлога, у суботу, 15. јуна, у Подгорици ће бити одржан велики свенародни Тројичиндански сабор за одбрану вере и светиња. Сабор ће почети у 9 часова Светом архијерејском литургијом коју ће у Саборном храму Христовог Васкрсења са свештенством и верним народом служити више архијереја. Након Свете литургије, у 11 часова, са платоа Саборног храма, како је саопштено, биће упућена заједничка порука свим вернима, црногорским властима, међународној заједници и свеукупној јавности за одбрану наше вере и светиња, у духу мира, љубави и узајамног поштовања.
Тим поводом епископ будимљанско-никшићки Јоаникије је рекао да скуп неће бити ни демонстрација мржње нити повод за изазивање било каквих сукоба, али да се њиме исказује воља и спремност да се супротстави овој неправди и великом злу које се припрема народу.
„Ово је удар на православље, то је више него сигурно“, оценио је владика Јоаникије.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *