НАТО раздор

Двојица од три српска министра (у техничком мандату) у Савету министара БиХ јавно су се заложила за улазак Босне и Херцеговине у Северноатлантску алијансу

У Босни и Херцеговини не дешава се ништа ново, бар кад је у питању формирање Савета министара БиХ. Још један састанак Милорада Додика и Бакира Изетбеговића није приближио дејтонску творевину конституисању овог државног органа, пошто су обе стране остале на добро познатим ставовима.

САРАДЊА С АЛИЈАНСОМ Изетбеговић је поново инсистирао да Бањалука прихвати „МАП пут у НАТО“, што је наравно било неприхватљиво за Додика, који је након ових разговора нагласио како ће „Савета министара можда и бити, али чланства (БиХ) у Северноатлантској војној организацији сигурно неће“.
Председавајући Председништва БиХ је поновио да је Република Српска спремна за максималну сарадњу с пактом из Брисела по моделу коју НАТО има са Србијом. У том смислу је наговестио могућност учешћа војника из БиХ (дакле и РС) „у мировним операцијама, попут оне у Авганистану“, али је истовремено упозорио да би у евентуалном споразуму с Алијансом (који би морао да иде на коначно одобрење у Народну скупштину РС) „морало јасно да буде прецизирано да он не значи пут некадашње централне југословенске републике према чланству у овом савезу“.
Да ова његова, назовимо је, „максимална кооперативност“ није оно што може задовољити апетите Бакира Изетбеговића и, верујемо, његових западних покровитеља, показала је изјава лидера Странке демократске акције који је оптужио водећег човека РС за безмало све проблеме с којима се суочава БиХ. Од „Алијиног малог“ се тако – у говору који је одржао на обележавању 29. годишњице оснивања највеће бошњачке странке – могло чути да се „некадашњи социјалдемократа који је обећавао сарадњу у БиХ, са доласком на власт постепено претворио у агресивног националисту који опструише витално важне процесе помирења и НАТО и европских интеграција, те својом запаљивом реториком растерује стране инвеститоре, због чега млади одлазе из земље“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Босић у Берлину: У Српској је диктатура

Младен Босић, човек који је пре Вукоте Говедарице водио СДС, више није на највишој страначкој функцији, али је и даље присутан и утицајан у политици. Нажалост, он свој утицај, односно позивницу да у Берлину учествује на панелу „Интерпарламентарна сарадња – Иницијатива Западни Балкан“, није искористио да покуша да афирмише позицију Републике Српске и да објасни разлоге њеног противљења уласку БиХ у НАТО. Уместо тога, од њега је берлински аудиторијум чуо, на Западу већ тако добро познату и пријемчиву причу, да је „Република Српска најгора заједница у региону, у којој нема слободе и владавине права, већ влада аутократски режим и диктатура“.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.