Најмодернија трафостаница за привреду и грађане

Почела реконструкција ТС 110/35 kV „Горњи Милановац“

Постављањем камена темељца почела је реконструкција трафостанице 110/35 kV „Горњи Милановац“ снаге 2×31,5 MW, која ће знатно побољшати поузданост напајања купаца на подручју ове индустријски веома важне општине.
Почетак радова, који су део пројекта Хитне обнове након поплава као помоћ Светске банке, означили су Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС, председника општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић, извршни директор за техничке послове дистрибуције електричне енергије ЈП ЕПС Зоран Рајовић и Бојан Атлагић, в. д. директора ОДС „ЕПС Дистрибуције“.
„Ово је велики дан за ЕПС и Горњи Милановац. Ово је једина велика трафостаница на територији ове општине. Сходно политици коју председник државе спроводи привреда Србије расте и тај тренд ће бити све интензивнији. Све познате фабрике које раде овде и многе које ће ускоро доћи очекује стабилно напајање које ми морамо да обезбедимо. Захваљујући Светској банци крећемо у реализацију овог пројекта вредног 3,2 милиона евра, од чега је опрема вредна милион и по евра. Много трафостаница смо до сада модернизовали и изградили и увек инсистирамо да опрема буде најмодернија, последња реч технике у свету“, поручио је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.
Ово је једина ТС напонског нивоа 110 kV на територији Горњег Милановца. Од укупно испоручене електричне енергије путем ове трансформаторске станице, више од 50 одсто електричне енергије се прода на средњем напону, односно индустрији, што значи да ће реконструкцијом ове ТС и привреда имати велику корист.
„Хвала држави Србији што улаже новац у развој Горњег Милановца и хвала директору Грчићу. Ми ћемо настојати да обезбедимо најбоље услове како за нашу привреду тако и за становништво. Ово је велика ствар за Горњи Милановац, добићемо велики модеран трафо после 45 година“, рекао је Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.
Пројекат Хитне обнове након поплава је започет 2014. године као помоћ Светске банке. Укупан износ целокупног кредита који се састоји од компоненти куповине електричне енергије, испумпавања воде и муља са површинског копа „Тамнава – Западно поље“ у РБ „Колубара“ (реализовано 2014. и 2015. године) и компоненти из области дистрибуције електричне енергије износи 139.743.296 евра. Део који се односи на дистрибуцију електричне енергије износи преко 21 милион евра и састоји се од неколико потпројеката. Ово је прва ТС у оквиру овог пројекта за коју је добијена грађевинска дозвола. У наредном периоду очекује се добијање грађевинских дозвола и за преостале четири ТС и потом почетак радова.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *