Енергетско опкољавање из правца „три мора“

Представници 12 махом сиромашнијих држава ЕУ, од којих већина потиче из некадашњег Варшавског блока, окупили су се у Љубљани у нади да ће Вашингтон одрешити кесу за изградњу потребних гасних терминала до којих би САД транспортовале течни гас на обод Европе

Tотални колапс – средином протекле седмице у Словенији је завладало безмало ванредно стање: завијале су сирене, а бројне црне лимузине с дипломатским таблицама крстариле су улицама Љубљане и околине, што је све дало наслутити да се ради о нечему посебном. И јесте, јер је Словенија била домаћин „Иницијативе три мора“, за чији настанак заслуге себи приписује актуелни председник Борут Пахор, иако у њој „равноправно учествује“ још 11 држава Европске уније које се налазе на потезу између Балтичког, Јадранског и Црног мора. Отуда и прозаичан назив иницијативе – три мора.

ТРАМПОВА ПАРТИЈА ГОЛФА У Словенији се тим поводом сјатило девет председника држава уз неколико председника влада и око шестсто привредника. Да не заборавимо и незаобилазног (и одлазећег) Жан-Клода Јункера, председника Европске комисије. Нико од њих, међутим, није био звезда вечери. Није то био ни амерички председник Доналд Трамп, „најпознатији словеначки зет“ како га је крстио мариборски лист „Вечер“, иако је био уредно позван. Пахор се понадао да Трамп учешће неће одбити, не само зато што је Доналдова жена Меланија Словенка него и зато што се баш згодно наместило да се у исто време амерички председник обрео на Старом континенту, што у посети код енглеске краљице, што у Француској због обележавања 75. годишњице искрцавања у Нормандији.
Трамп се, међутим, на велико Пахорово разочарање, уместо присуства на конференцији о „енергетском повезивању држава између три мора“ (што је ионако америчка ујдурма како би се минирао руски „Северни ток“, као и покушаји довођења руског гаса преко југа Европе), радије одлучио за – голф. Зато је уместо пут Љубљане отишао у супротном смеру, на своје имање у Шкотској. Очито ни Меланија није жудела за постојбином, па су Трампови у словеначку престоницу, на конференцију која протежира скупљи амерички течни гас, на један дан послали министра за енергију Рика Перија.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању * займ онлайн на карту без отказа займ pay psглавфинанс займзайм от частного лица спб


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.