Бошњачка симултанка

Како Бакир Изетбеговић прети да ће, упркос Републици Српској, увести Босну и Херцеговину у НАТО, и зашто је Милорад Додик одбио да се састане с одлазећом немачком амбасадорком у Сарајеву Кристијан Хоман

Босна и Херцеговина је, скоро девет месеци након избора, и даље без новог Савета министара што, међутим, превише не брине главне кочничаре довођења ствари у ред, Бошњаке, као и њихове западне саветодавце. Ови други, додуше, упућују дипломатске апеле да се овај орган власти „што пре конституише“, али им не пада на памет да притиском на своје сарајевске штићенике дају практичан допринос његовом формирању. Јер главна препрека рађању новог Савета министара је, наравно, одбијање победничке коалиције Милорада Додика да прихвати НАТО пут Босне и Херцеговине.

УКЛАЊАЊЕ ПРЕПРЕКЕ Бакир Изетбеговић слаткоречиво понавља да, „кад ова препрека буде уклоњена, неће постојати ниједан разлог да Савет не буде формиран, а Срби добију место председника владе“. Наравно, и њему је јасно да „препрека“ не може бити лако уклоњена, па је зато недавно лансирао нову претњу Бањалуци, да ће његова Странка демократске акције када дође на власт (и сада је на власти!) „самостално у Брисел послати Акциони план за чланство БиХ у НАТО“. Изетбеговић изгледа сматра да ће, с обзиром на пресудни утицај већинских Бошњака на очување Босне и њихов „привилегован статус“ код западних моћника, то бити довољно да се разбије српска блокада и дејтонска творевина постане саставни део „северноатланстке породице“.
Наравно да није требало пуно чекати на реакцију. Додик је у свом стилу саопштио да би оваква „бошњачка симултанка“ могла да доведе до нестанка БиХ: „Нека само Изетбеговић проба да то уради. Први пут кад то уради, нека рачуна да Босне и Херцеговине више нема. Ми и прижељкујемо такве поступке.“
Питање је, јасно, да ли председавајући Председништва БиХ заиста прижељкује такав развој догађаја, или је овај његов оштри одговор само упозоравајућа порука. Мада је први човек Републике Српске јавно изразио уверење да челници НАТО-а не би прихватили овакав самостални захтев највеће бошњачке партије, уопште не треба искључити могућност да идеја о слању писма СДА у Брисел заправо није рођена у Бакировој глави (или глави неког његовог сарадника), већ да му је препоручена од стране моћнијег пријатеља. То, међутим, не мора да значи да би у НАТО-у (односно Вашингтону) на крају били спремни да страначко писмо из Сарајева протумаче као релевантан захтев државе БиХ, наравно под претпоставком да Изетбеговић заиста најављену претњу претвори у дело. Могуће је да је замисао о томе да СДА преузме ингеренције државе БиХ само у функцији постизања ограниченог циља – повећања притиска на званичну Бањалуку.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Тражио снајперисту за атентат на Додика и Цвијановићеву

Зијад Халиловић из Лукавца ухапшен је због сумње да је преко друштвених мрежа подстрекивао на убиство Милорада Додика и председнице Републике Српске Жељке Цвијановић. Халиловић је, према незваничним информацијама, на свом фејсбук профилу покренуо иницијативу да се ангажује снајпериста који би ликвидирао двоје највиших челника Републике Српске. Током истраге против Халиловића остварена је сарадња између Управе за борбу против тероризма и екстремизма МУП-а Републике Српске и МУП-а Тузланског кантона, чији су припадници приликом претреса објеката и куће осумњиченог пронашли пиштољ, ручну бомбу, мобилне телефоне и пропагандни материјал.

Додик поново изабран за председника СНСД

Милорад Додик је на Сабору странке у Лакташима, коме је присуствовало више од 1.200 делегата, поново изабран за председника Савеза независних социјалдемократа Републике Српске. Председавајући Председништва БиХ добио је подршку свих присутних делегата. Сабору су присуствовали амбасадори Русије и Кине у БиХ, Петар Иванцов и Ји Пинг, као и министар спољних послова Србије Ивица Дачић. Иванцов је „пожелео успех у заштити права грађана РС у складу са Дејтонским споразумом“, док је Ји Пинг нагласио да је „Кина против сваког протекционизма и за сарадњу засновану на узајамном поштовању“. Дачић је поручио да је „главни интерес Србије и српског народа – Република Српска“.

Један коментар

  1. Jedini cilj i Bakira i svih drugih političara Bošnjka i svakog Bošnjaka je uništenje srpskog naroda u BiH ili njihovo protjerivanje.Zato je važno da Nato budei u BiHJ jer onda to mogu mirno sprovesti.To je želja i ciejlog Zapada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.