ПОЛИТИЧКО УБИСТВО ШТРАХЕА

НАША ТЕМА – ИЗБОРИ ЗА ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ

Да ли ће скандал који је срушио аустријску владу утицати и на исход предстојећих избора за Европски парламент на којима би националистичке и популистичке странке блиске Слободарској партији Аустрије требало да остваре солидан успех и угрозе стабилност естаблишмента?

Председник Аустрије Александер ван дер Белен изјавио је у недељу да су превремени избори у овој земљи постали неизбежни услед скандала који је довео до оставке потпредседника владе и председника Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијана Штрахеа и шефа посланичке групе ове странке у Парламенту Јохана Гуденуса. Коалициона влада Аустријске народне партије канцелара Кристијана Курца и Слободарске партије је пала пошто су Штрахе и Гуденус били жртве махинације и намештаљке коју су, по свему судећи, извели професионалци са огромним финансијским и материјалним средствима на располагању. Због тога су поднели оставке на своје функције. Коалициона влада странака деснице и екстремне деснице, која је беспрекорно функционисала од децембра 2017, пала је због видео-снимка начињеног 24. јула 2017. на Ибици, свега недељу дана пре судбоносних избора за Европски парламент. Снимак на којем се двојица функционера ФПО друже с наводном рођаком једног руског богаташа и саветују је како да у Аустрију уложи 250 милиона евра, а успут помогне и њиховој партији тако што би купила најтиражнији аустријски дневник „Кронен цајтунг“ и променила његову уређивачку политику у корист странке.

УДАРАЦ ПОПУЛИЗМУ У ЕВРОПИ

Чињеница је да се ради о озбиљно и добро испланираној, професионалној намештаљки. Лице наводне рођаке Игора Макарова, која се на снимку представља као Алена Макарова, не види се ни у једном тренутку и не постоји начин да се сазна о којој се особи заиста ради. Игор Макаров негирао је да има било какву братаницу или нећаку, пошто је био једино дете у својој породици, те нема ни брата, нити сестру. „Опште је познато да сам био једино дете у својој породици и немам нећаке. Немам никаквих породичних веза са женом која се представља као Алена Макарова и уопште је не знам“, рекао је он за руско издање магазина „Форбс“.
Као што је указала и дописница РТС-а из Беча Весна Кнежевић, аутори спорног снимка имали су у протекле две године прегршт прилика да га објаве, али су одабрали баш садашњи тренутак. „Могли су да објаве видео-снимак у септембру 2017, у јеку изборне кампање и сруше Штрахеа на десет одсто – а нису. Могли су да објаве видео-снимак у децембру исте године и тако приморају Курца да сместа напусти коалиционе преговоре са Штрахеом – а нису. Могли су да објаве видео-снимак у јануару 2018, сруше коалицију после само две седмице и успут обрукају канцелара Курца, тако да се ни он не опорави до превремених избора – а нису“, навела је она.
Снимак је, по свему судећи, чуван за тренутак у којем ће бити најкориснији за његове ауторе. А то што је објављен сада, непосредно пред изборе за Европски парламент, наводи на закључак да су његови аутори желели да не утиче само на политичку сцену ове земље него читаве Европске уније. „Овакав скандал веома иде наруку партијама естаблишмента широм Европе, а садржи још један елемент, јер су практично две муве убијене једним ударцем – нанет је ударац популизму у Европи уопште, а, наравно, нанет је ударац и Русији“, оценио је за РТ професор међународних односа на Универзитету у Готингену Петер Шулце, додајући да је успон деснице био озбиљан трн у оку партија главног тока.
Да се ради о удару на Европу, а не само на Аустрију, указује чињеница да Штрахеова Слободарска партија има времена да се прегрупише и опорави за парламентарне изборе у својој земљи, који ће највероватније бити одржани почетком септембра, а који су за ову партију важнији од предстојећих европских, док сестринске европске странке неће имати времена да ублаже овај удар до изласка на биралишта идуће недеље. Индикативно је и да је снимак објављен управо у дану када су европске десничарске странке, уједињене око потпредседника италијанске владе и лидера Лиге Матеа Салвинија, одржавале заједнички скуп у Милану, где су се нашле вође дванаест националистичких странака, укључујући и шефицу француског Националног окупљања Марин ле Пен. Захваљујући скандалу овај скуп је пао у други план.

Индикативно је да је снимак објављен управо у дану када су европске десничарске странке, уједињене око потпредседника италијанске владе и лидера Лиге Матеа Салвинија, одржавале заједнички скуп у Милану, где су се нашле вође дванаест националистичких странака, укључујући и шефицу француског Националног окупљања Марин ле Пен. Захваљујући скандалу овај скуп је пао у други план

ПРЕПОЗНАТЉИВ МЕТОД

Сумњу да се ради о озбиљној политичкој махинацији с далекосежним последицама изразио је и аустријски канцелар Себастијан Курц, који је садашња дешавања упоредио с „прљавом кампањом“ вођеном против њега 2017. године у име Социјалдемократске партије Аустрије помоћу политичког саветника израелског порекла Тала Силберштајна. „Што се тиче метода, ово ме веома подсећа на Тала Силберштајна, саветника у кампањи социјалдемократа 2017. Он је сличне методе користио широм света“, рекао је Курц. Скандал о којем Курц говори избио је две недеље пред изборе на којим је био озбиљан фаворит да постане најмлађи лидер неке земље на свету. Тада су се појавиле оптужбе да његове присталице воде интернет-сајтове с расистичким садржајем. Ово је Курцу могло да нанесе озбиљну штету, али се убрзо испоставило да су помињане веб-стране биле дело Силберштајна, плаћеног 400.000 евра да помогне Кристијану Керну да се врати у канцеларску фотељу.
Засад је немогуће предвидети колики ће утицај овај скандал имати на исход избора за Европски парламент у самој Аустрији, али и шире у Европи. Утолико пре што је аустријско тужилаштво, после темељног проучавања видео-материјала, саопштило да не постоји основа за покретање било какве кривичне истраге. „Не постоје докази да је почињено било какво кривично дело“, саопштило је тужилаштво. Штрахе, који није оспоравао аутентичност снимка, инсистирао је да се објави целокупан видео како би се видело да је током читавог разговора инсистирао на томе да помоћ коју нуди наводној руској богаташици мора бити „у оквиру закона“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *