Између Ватикана и Берлина

Додикову посету папској држави и Звиздићеву „промоцију“ у главном граду Немачке, иако на први поглед немају много тога заједничког, треба посматрати као део велике игре у којој моћни међународни фактори, у складу са својим интересима, желе да остваре што значајнији утицај на простору бивше Југославије

Милорад Додик није добио позивницу да у Берлину присуствује Самиту о Западном Балкану, где је БиХ – у складу са жељама Ангеле Меркел и Емануела Макрона – представљао председник Савета министара у техничком мандату Денис Звиздић, али је зато државник из Лакташа на православни Велики петак у Ватикану разговарао са папом Фрањом и државним секретаром Свете столице кардиналом Пјетром Паролином. Оба ова састанка одржана су у време када формирање новог Савета министара дејтонске творевине због блокаде бошњачке стране све више личи на Сизифов посао, док притисци Сарајева и његових западних пријатеља на Републику Српску не јењавају. Зато Додикову посету папској држави и Звиздићеву „промоцију“ у главном граду Немачке, иако на први поглед немају много тога заједничког, треба посматрати као део велике игре у којој моћни међународни фактори, у складу са својим интересима, желе да остваре што значајнији утицај на простору бивше Југославије.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Резервни састав полиције РС

Народна скупштина РС усвојила је Нацрт закона о изменама и допунама закона о полицији и унутрашњим пословима којим се предвиђа формирање резервног састава полиције РС. Планирано је да овај резервни састав броји око хиљаду људи, који би требало да помогну колегама из активног састава полиције да се успешно боре са безбедносним изазовима.
Овај потез Бањалуке изазвао је жестоке негативне реакције Бошњака и критике њихових међународних заштитника. У Сарајеву је формирање резервног састава полиције РС доживљено као „безбедносна опасност“ и „враћање у предратно време“, па је као контрамера најављено формирање резервног полицијског састава и у Федерацији БиХ.
Из уреда високог представника Валентина Инцка су тражили да Република Српска не формира резервни састав полиције, док су из Амбасаде САД у Сарајеву захтевали да им се достави нацрт закона пошто су, по њиховој оцени, неке надлежности предвиђене овим законом изван делокруга МУП-а РС.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.