Да ли је Украјина постала приватна држава једног човека?

ПОВРАТАК ИГОРА КОЛОМОЈСКОГ У КИЈЕВ

Украјински олигарх Игор Коломојски, који је добровољно отишао из Украјине 2017. године у Швајцарску, а потом у Израел, вратио се у земљу после победе Владимира Зеленског на председничким изборима, при чему украјински медији наводе да се вратио, у буквалном смислу, власник Украјине

Да је Игор Коломојски богат човек потврдио је и лист „Форбс“, који га је 2018. сврстао у милијардере. Систем „Ју контрол“ повезује с његовом бизнис групом „Приват“ око 975 компанија. Коломојском у вођењу овог система помажу Алексеј Мартинов и Генадиј Богољубов. Поједини аналитичари из Украјине коментаришу његов долазак као „долазак власника и стварног управника Украјине“. Да ли је тако?
Већ податак да је власник безмало хиљаду компанија у Украјини упућује на такву могућност. Наиме, у основи Коломојски поседује компаније које се баве металургијом и рударско-прерађивачким делатностима (његов „Приват“ је у Украјини власник свих предузећа која производе гвожђе) и онима из енергетске сфере (производња и прерада нафте и гаса, као и трговинске мреже које продају готове нафтне производе; на пример, њему и његовим партнерима припада трећина акција фирме „Џеј-Кеј-Екс оил енд гас“ и део акција „Укрнефтебуренија“).

НАФТНИ СЕКТОР Наравно, бројне фирме су под контролом већих компанија Коломојског, посебно у нафтном сектору. Фабрика за прераду нафте у бензин „Кременчугски НПЗ“ покрива 50 посто тржишта бензином у Украјини. Фирма је повезана с нафтним компанијама из Татарстана (чији је власник такође Коломојски). Бензин из фирме Коломојског продају брендиране бензинске станице (чији је такође власник) – Авиас, Сентоза и АНП. Коломојски је власник и неколико нафтних резервоара, а највећи је „Нефтехимик Прикарпатје“. Ипак, једна од његових највреднијих компанија је „Укрнафта“, која се бави експлоатацијом нафте и гаса; олигарху припада 42 посто акција, док остатак контролише држава. Само 2018. године ова компанија је на тржиште избацила 1,5 милиона тона нафте и више од милијарде кубних метара гаса. Сматра се да је Коломојском акције дао бивши лидер Украјине Леонид Кучма, да би му олигарх обезбедио пет милиона долара за изборе (на које није изашао), што је довело до свађе и суда, али је све „изненада“ утихнуло.
Коломојском је око „Укрнафте“ помогла и бивша премијерка Јулија Тимошенко, која је 2010. омогућила да компанијом управљају његови људи. У марту 2015. Врховна рада је донела закон према ком контролни пакет акција уместо 60 одсто чини 50 + 1 акција, те су после тога акционари одстранили кадрове Коломојског из менаџмента. Наравно, овим није стављена тачка на присуство олигарха у компанији. Он се обратио суду у Стокхолму да га „Укрнафта“ обештети са 4,7 милијарди долара због губитка дивиденди у снижења вредности акција. Суд још није донео пресуду.
Коломојски контролише још неколико компанија из других привредних грана, на пример „Днепроазот“ – једну шест од највећих фабрика за хемијску производњу, која се од 2011. налази под закупом „Укрнафте“. Захваљујући овој вези „Днепроазот“ је користио гас „Укрнафте“ као сировином за производњу (амонијака и карбида), а што је служило и за „прање новца“ из државне фирме. На пример, „Днепроазот“ је 2015. имао 37,9 милиона долара профита, а „Укрнафта“ 204 милиона долара губитка.
Од 2009. Коломојски купује акције и имовину авио-превозника. Тако је у августу исте године купио од државе аеродром „Днеправиа“ (94,5 акција), затим 25 посто акција авио-компаније „АЕроСвит“, која је 2013. „банкротирала“ у корист Коломојског, тако да је постао њен власник. Септембра 2010. Коломојски купује чартер авио-компанију „Роза Ветров“. Године 2015. Коломојски је признао да је већински власник „Међународне авиолиније Украјине“, која је раније припадала Борису Колесникову, заменику премијера Виктора Јануковича, задуженом за инфраструктуру у држави, а преузео ју је 2012. године. Компанија је највећи авио-превозник у Украјини.
Коломојски има и мањинске акције у низу регионалних енергетских фирми Полтаве, Чернигова, Суми, Дњепру (Дњепропетровску) и Запорожју. Присутан је и у тзв. лучком бизнису у Одеси, посебно компанијама за прераду и складиштење нафте, као и терминалима за претакање нафте. Олигарх није заборавио ни пољопривреду – поседује „Приват-АгроХолдинг“, који има незамисливих 100.000 хектара земљишта. Коломојски је власник и фабрика за производњу јестивог уља и маргарина, као и фабрика за производњу воде за пиће, сокова и других газираних пића. Затим су ту три фабрике целулозе у којима се производи картон и полуфабрикати за производњу пластичних флаша.
Ни медији нису остали ван домашаја овог олигарха. Украјински медији пишу да је Коломојски власник „1 + 1 медиа“, великог телевизијског холдинга, у који улазе и канали „1 + 1“, „2 + 2“, ТЕТ, „Јукрејн тудеј“, те женског часописа „Бигуди“ и информативне агенција УНИАН.
Значајне губитке Коломојски је претрпео повратком Крима у састав Русије, јер је држава национализовала 87 објеката у његовом власништву (ресторани, стамбени простори, грађевинске фирме, складиште нафте итд.). Према одлуци Хашког суда Русија треба да му исплати одштету од 159 милиона долара, док Коломојски тврди да су му губици две милијарде долара.
У основи предизборне кампање новог украјинског председника Владимира Зеленског била је идеја да он никоме ништа не дугује и да може да искорени већ хроничну корупцију у држави. Међутим, главни „произвођач“ корупције је Коломојски, који, како пише амерички „Њујорк тајмс“, стоји иза новог председника. Суштина је да Коломојски хоће назад банку коју је претходна влада национализовала, јер је олигарх присвојио неколико милијарди долара, чиме је изазвао финансијску нестабилност у држави. Банка је после национализације докапитализована са 5,6 милијарди долара, тако да сада вреди много више.
Коломојски је у интервју украјинским медијима најавио да од новог председника очекује да одстрани људе из Централне банке Украјине који су извели национализацију његове „Приватбанке“, при чему је нагласио да неће водити Украјину из сенке. На ову изјаву реаговао је бивши шведски премијер Карл Билт, који је на свом твитер налогу написао да повратак Коломојског може довести до краха Зеленског. „Селективна реолигархизација за Украјину ће бити катастрофа“. На другој страни, према тврдњама стручњака из Украјинске централне банке, повратак „Приватбнаке“ Коломојском ставља под упитник финансијску помоћ ММФ-а Украјини од 3,9 милијарди долара.

ШТА ПОВЕЗУЈЕ КОЛОМОЈСКОГ И ЗЕЛЕНСКОГ? Медијски холдинг „1+1 медиа“ постао је власништво Коломојског 2010. године, а с њим је повезана историја познанства олигарха и новог украјинског председника. Сам председник је у разговору за домаће медије признао да је прешао да ради у медијски холдинг Коломојског 2011. године, а после проблема које је имао с претходним послодавцем. Сарадња с Коломојским је почела 2012. да би се све претворило у тако дубоко пријатељство, да су један другом одлазили на породична славља.
Интересантно је сведочење новинара „Радио Слободе“ који су били у посети Коломојском у Изреалу, неколико дана ради снимања емисије, а које преноси портал offshoreview.eu. Они су говорили да су се изненадили колико је украјинских политичара и одбеглих бизнисмена долазило „на поклоњење“ Коломојском, само да би му исказали своје пријатељство и лојалност. Јасно је да је Коломојски стекао неограничену власт над политичарима и економијом Украјине, власт какву нико у овој земљи никада није имао.
Зато не чуде оцене попут оне руског аналитичара Михаила Мељникова, за портал geo-politica.info, да је стварни победник избора за председника Украјине Игор Коломојски. Како би сиромашни глумац могао да добије изборе да није било финансијске и медијске подршке његовог послодавца? Политика коју ће водити Зеленски дефинитивно ће морати да се усаглашава са олигархом. Александр Зубченко, преноси руски портал politus.ru, повратак Игора Коломојског у Украјину прокоментарисао је на следећи начин: „Ето, на крају се појавио управник државе под именом Украјина. Он је рекао како ће она изгледати и наредном периоду… Очигледно је да Коломојски није газда државе већ њен управник, који има користи од овог посла. Он следи упутства која му дају Израел и САД.“
Како преноси портал novoross.info и чланак „Слуга Хабада. Ко стоји иза Владимира Зеленског“, „политички шоу под именом демократски избори у Украјини“ је завршен, јасно је да је личност новог председника маргинална, док ће реалну власт имати Игор Коломојски, којег осим богатства дефинише и његова острашћена религиозност и припадност јеврејској секти Хабад Љубович, која има за циљ обнову Хазарског каганата на територији савремене Украјине. Стога се аутор чланка Сергеј Синченко пита: Може ли се Јеврејин Владимир Зеленски, који је постао председник Украјине, избавити од утицаја Јеврејина Игора Коломојског? Питање стратешки важно, јер од тога зависи судбина Словена на територији данашње Украјине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *