ПОЗАДИНА ПРЕДЛОГА О ПРОМЕНИ СТАТУСА СВЕТЕ СОФИЈЕ

Турски председник Ердоган предложио је да се промени статус Аја Софије, тако што би од музеја постала џамија, а како би посетиоци имали бесплатан улаз. Ово би било могуће после градских избора који се одржавају у суботу, 31. марта

Статус Свете Софије можда ће бити промењен после градских избора, како би туристи из целог света могли да је бесплатно посећују као Плаву џамију која се налази у суседству“, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган у интервју телевизији TGRT. Тренутно улаз у Свету Софију кошта 60 турских лира (10 долара).
Оваква размишљања турског председника не чују се први пут. Пре овог помињања Аја Софије учинио је то почетком јуна 2016. године, када је немачки парламент (Бундестаг) признао геноцид над Јерменима у Османској империји. Међутим, актуелни предлог је последица признања од стране САД Голанске висоравни као територије Израела. Када овоме додамо да у последње време западни медији све чешће Истанбул називају Константинопољ, онда видимо да Аја Софија постаје средство геополитике. Статус Аја Софије је повезан, пре свега, са поступком константинопољског патријарха Вартоломеја да додели томос о аутокефалности тзв. Православној цркви Украјине и постави своје представнике у Кијеву. Ердоган је, који је евентуално и имао у плану да употреби (под одређеним условима) тзв. црквену карту, како у односима с Украјином, тако и с Русијом, закаснио. Фанар је изашао испод контроле Анкаре и потчинио се у потпуности Американцима.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.