Печат недеље

Милорад Додик: Зашто се Бошњаци наоружавају?

Милорад Додик, председавајући Председништва Босне и Херцеговине, рекао је да би требало проверити информације да Бошњаци имају илегални план производње оружја, с обзиром на то да су за последња три месеца у Мостару одржане седнице представника разних одбора СДА, те да обавештајне заједнице организују попис свих војно способних припадника бошњачке заједнице.
„Праве профиле, ко је био у рату, ко није војно обучен, да се припреме по њима за неке евентуалности“, навео је Додик у изјави новинарима приликом обиласка радова на Саборној цркви Свете тројице у Мостару. Забрињава и чињеница да су фабрике наменске индустрије, њих шест на територији Федерације, повећале производњу оружја и муниције.
„Неприхватљиво је да фабрика наменске индустрије производи нешто мимо одлуке власти и потреба војске“, навео је Додик подвукавши да је такве информације добио с уверљивих места, и да поседује и датуме када су одржавани састанци.
Додик је рекао и да не подржава идеју председавајућег Вијећа министара БиХ Дениса Звиздића о ангажовању војске на границама како би се спречио улазак миграната из Србије у БиХ. „Председништво БиХ одлучује о употреби војске. Ја сам против тога“, закључио је Додик.

Идеолошко брендирање „Праведне Русије“

Вест да је директор и власник телевизије „Царград“, председник друштва „Двоглави орао“ и познати православни мецена Константин Малофејев постао члан странке „Праведна Русија“ изазвала је бројне коментаре и анализе у руском медијском простору. У изјави за „Комерсант“ он објашњава да се у странку учланио због тога што су му „идеје правичности одувек биле блиске“. Ипак, свима је јасно да познати људи, какав је Малофејев, не приступају некој странци тек „из љубави према правичности“. Малофејев је, пре свега, како пише „Руска линија“, доказани друштвени активиста са јасно дефинисаном идеолошком физиономијом и управо ту можемо да очекујемо најзанимиљивије ствари.
„По свему судећи, учлањење Константина Малофејева у ’Праведну Русију’ и с тим у вези претпостављено ново идеолошко ’брендирање’ странке ’Праведна Русија’, одобрено је (а може бити и иницирано) у администрацији председника РФ. То значи да у администрацији председника прогнозирају да ће у будућности бити потребне идеје традиционализма и конзервативизма.“
Руски аналитичари сматрају да политичку добит од новог идеолошког „брендирања“ партије „Праведне Русија“ може извући Константин Малофејев, али и да то може користити целокупном православно-патриотском покрету. На политичкој сцени би се појавила политичка снага с којом је могуће сарађивати и преко које је могуће иницирати теме које су важне за Цркву и православно-патриотска удружења.

Иран прогласио САД спонзором тероризма

Ирански Врховни савет за националну безбедност прогласио је САД „земљом спонзором тероризма“ а Централну команду САД (CENTCOM) – терористичком војном групацијом. Америчке снаге на Блиском истоку, наведено је, треба третирати као терористичке групе. Ова одлука Врховног савета за националну безбедност уследила је као одговор на одлуку САД да ирански Корпус чувара исламске револуције означе као „инструмент иранске владе за терористичке операције“.
Подсетимо да су одлуку Доналда Трампа да се иранска Револуционарна гарда означи као „страна терористичка организација“ подржали државни секретар Мајк Помпео и помоћник за националну безбедност Џон Болтон. Пентагон и ЦИА пак успротивили су се овој одлуци уз образложење да ће то повећати опасност за Американце у региону, док суштински неће увећати притисак на Иран.
Такав потез Вашингтона је без преседана, јер САД досад никад нису прогласиле орган неке стране владе терористичким, пренела је агенција АП. Ову одлуку Иран је назвао незаконитом и бесмисленом. Шеф иранске дипломатије Мухамед Џавад Зариф изјавио је да америчке снаге присутне на Блиском истоку, у централној Азији и на истоку Африке треба ставити на списак терористичких организација.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *