КОНАЧНА БИТКА ЗА ТРИПОЛИ

ДА ЛИ СМО ПРЕД КРАЈЕМ ГРАЂАНСКОГ РАТА У ЛИБИЈИ?

Офанзива на Триполи коју су покренуле либијске власти са седиштем у Тобруку могла би да, уколико буде успешна, оконча крвави грађански рат који у Либији траје од 2011. Још је неизвесно ко ће на бојном пољу однети победу, али чини се да ће у коначници, било да сукоб буде решен дипломатски, или војно, највећу корист извући Русија

Либија је од побуне против Моамера Гадафија и НАТО интервенције 2011. у стању константног хаоса. По обарању Гадафијевог режима и његовог бруталног убиства, контролу над државом преузеле су различите зараћене фракције, од којих су многе повезане с радикалним исламистичким групама попут Ал Каиде и Исламске државе. Висок ниво насиља и криминала, као и никад разрешена хуманитарна криза која је ову земљу погодила по свргавању Гадафија, претворили су Либију у један од светских центара за шверц оружја, наркотика, па чак и људи који се продају у робље, или се пребацују у Европу.
Иако је допринео свргавању Гадафија и примарном уништавању земље, НАТО је од 2011. веома мало учинио да се катастрофална ситуација произашла из овога промени и побољша, у земљи поразе терористичке снаге и врате ред и закон. Један од разлога за ово је и чињеница да су власти у Триполију, Влада народног јединства, у великој мери повезане са радикалним исламистичким елементима. Ове власти, иако нису изабране од народа, једине су међународно признате и уживају подршку Уједињених нација, Сједињених Држава, већине чланица Европске уније, Катара и Турске. Контролишу територију на северозападу земље. Југозапад Либије је под контролом локалних милиција састављених од Туарегa и припадника племена Табу, док су централни, североисточни и југоисточни делови земље простор којим управљају Представнички дом и Либијска национална армија (ЛНА) чије је седиште у Тобруку.
Током последњих неколико година ЛНА је под вођством Халифе Хафтара, унапређеног у чин фелдмаршала 2016, успела да учврсти контролу над највећим делом земље. Ово је постигнуто формирањем савеза с локалним заједницама и милицијама, као и успешним војним операцијама против радикалних исламистичких група, укључујући и Исламску dржаву. Власти у Тобруку уживају подршку Француске, Уједињених Арапских Емирата и Египта. У западним медијима често се наводи да је Хафтар миљеник Русије, али ту ситуација није тако једноставна и њу ћемо покушати да детаљније објаснимо у другом делу текста.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

КО ЈЕ ХАЛИФА ХАФТАР

Халифа Хафтар је на политичкој сцени Либије већ више од четири деценије. Никад је у потпуности није напустио већ је само померао своју позицију са центра до периферије и назад.
Рођен 1943, Хафтар је био у групи официра који су, предвођени пуковником Моамером Гадафијем, 1969. године државним ударом преузели власт од краља Идриса. Захваљујући угледу и поверењу које је уживао код вође либијске револуције, Хафтар је прво командовао либијским снагама које су, као подршка египатским савезницима током Јомкипурског рата 1973. године ушле на Синај, тада под израелском окупацијом, а потом преузима команду над либијским снагама које су се тајно бориле у Чаду. Када је 1987. заробљен у овој афричкој земљи, а пошто је Либија негирала присуство своје војске у Чаду, Гадафи га се одрекао па је наредне три године провео у избеглиштву у Заиру и Кенији, одакле је 1990. посредством ЦИА пребачен у САД, где је све до 2011. активно радио на свргавању Гадафијевог режима.
Одмах по почетку оружане побуне против Гадафија 2011. године, Хафтар се враћа у земљу и преузима команду над устаничким снагама на истоку земље. Од тада се, с мањим прекидима, налази на челу оружаних снага под контролом међународно непризнатих либијских власти са седиштем у Тобруку.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.