ЕПС повећава производњу

Завршена изградња пристаништа у Костолцу

У првом тромесечју 2019. године „Електропривреда Србије“ произвела је за три одсто више угља и за један одсто више електричне енергије него у истом периоду прошле године, рекао је Александар Антић, министар рударства и енергетике, приликом обиласка ЕПС-овог индустријског пристаништа у Костолцу.
Пристаниште је изграђено као један од пет пројеката прве фазе кредитног аранжмана Србије и Кине.
„ЕПС успешно реализује пројекат у ТЕ ’Костолац Б’ који развијамо са пријатељима из Кине. У фази један већ смо реализовали 338 милиона долара кроз модернизацију блокова Б1 и Б2 у ТЕ ’Костолац Б’, изградњу постројења за одсумпоравање и пратеће пројекте међу којима је пристаниште један од најзначајнијих“, рекао је Антић.
Са докова у Костолцу годишње ће се отпремати 157.000 тона пепела и 105.000 тона гипса који је нуспроизвод система за одсумпоравање у термоелектрани „Костолац Б“, а допремаће се кречњак. Цео пројекат реализован је у складу с највишим европским и светским стандардима по питању технологије и екологије.
Антић је посебно истакао да су на изградњи пристаништа радиле српске компаније и додао да ће преко пристаништа стићи и све што је неопходно за изградњу блока Б3, па ће његова изградња бити убрзана.
„И менаџмент ЕПС-а и ја ћемо се сада фокусирати на изградњу блока ’Костолац Б3’, јер је то важно за дугорочну стабилност српског енергетског система“, изјавио је министар Антић.
Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС, истакао је да је изградња пристаништа у Костолцу била један од најтежих подухвата јер се градило на реци која често мења нивое у току године и додао да је ово први од три таква пројекта које ће ЕПС реализовати, пошто су у плану и пристаништа за ТЕНТ А и ТЕНТ Б.
„У градњу пристаништа уложено је око 15,8 милиона долара и биће коришћено искључиво за потребе ЕПС-а. Ово је још један у низу пројеката који показује да ЕПС иде крупним корацима напред“, рекао је Грчић и додао да је за ЕПС значајно да ће ново пристаниште омогућити да се из Костолца транспортује мала количина висококалоричног угља у термоелектране „Никола Тесла“, те најавио да ће транспорт тог угља почети за највише месец и по.
Грчић је честитао рударима „Дрмна“ и „Колубаре“ што су од 1. фебруара до 1. априла успели да подигну производњу угља за 10 одсто, што на годишњем нивоу значи да је у првом кварталу произведено три одсто више угља него у истом периоду 2018. године.
Пристаниште у Костолцу простире се на 5,7 хектара, од чега је 2,6 хектара водене површине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *