Смањена емисија азотних оксида из ТЕНТ А

Ново постројење у ТЕНТ-у за чистији ваздух

Јавно предузеће „Електропривреда Србије“ успешно је изградило систем за редукцију азотних оксида на блоку А4 Термоелектране „Никола Тесла А“ у Обреновцу, највеће фабрике струје на Балкану, чиме је емисија азотних оксида редукована у складу са законским регулативама – испод 200 милиграма по кубном метру. Представљању завршетка још једног у низу еколошких пројеката ЈП ЕПС присуствовали су Сем Фабрици, амбасадор и шеф Делегације ЕУ у Републици Србији, министар рударства и енергетике у Влади Србије Александар Антић, помоћник министра финансија у Влади Србије Марко Јовановић и Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.
Укупна вредност радова и опреме је око 8,5 милиона евра, од чега је ЕУ из фонда ИПА 2014 обезбедила око 80 одсто средстава.
Антић је честитао на успешно реализованом пројекту који је, каже, значајни део укупних напора које Србија и ЕПС чине како би се електроенергетски систем модернизовао, постао ефикаснији, и према највишим стандардима у заштити животне средине.
„ТЕНТ је кључни ослонац нашег електроенергетског система који производи 50 одсто укупне електричне енергије у Србији, а енергетски систем наше земље кључни је фактор стабилности енергетског сектора у региону. Наш стратешки циљ и свих који желе добро региону је да производња струје у Србији буде стабилна и заснована на највишим стандардима ЕУ“, рекао је Антић и захвалио ЕУ на подршци у реализацији пројеката у области заштите животне средине.
Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС, поручио је да је пројекат изградње система за смањење емисије азотних оксида у блоку А4 један од кључних еколошких пројеката који гарантује опстанак ТЕНТ.
„Циљ је да сваки погон ЕПС-а доведемо на задовољавајући еколошки ниво. Желимо да се ускладимо са прописима ЕУ“, рекао је Грчић и подсетио да је пре око 10 дана положен камен темељац за постројење које треба да смањи емитовање сумпорних честица. 
„Паралелно с тим модернизујемо и ревитализујемо агрегате на свим хидроелектранама. Остаје нам да наставимо модернизацију производњe на површинским коповима – у Колубари и Костолцу. Током ове године завршићемо пројекат управљања квалитетом угља на Тамнавским коповима“, додао је Грчић.
Из ЕУ поручују да настављају партнерство са Србијом у реализацији важних пројеката из области заштите животне средине. Сем Фабрици, амбасадор и шеф Делегације ЕУ у Републици Србији, рекао је да су поглавља 15 и 27 која се односе на екологију важна за Србију у преговорима о чланству у ЕУ и да је остало још посла да се уради.
„ЕУ ће пружити помоћ Србији и бити на њеној страни“, рекао је Фабрици.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *