Русија против САД у Венецуели

Слање дивизија је последње што треба очекивати, али Москва има палету могућности, од финансијске и хуманитарне помоћи, преко оружја и обавештајних података, до инструктора и приватних војних компанија

Конфликт у Венецуели приближава се фази када може да прерасте у међународни. Тачније, он посредно то већ јесте, имајући у виду ангажованост САД, Колумбије и других држава региона, али повећава се вероватноћа директне оружане интервенције поменутих земаља у унутрашњем венецуеланском сукобу. У том случају Венецуела би прошла кроз фазу грађанског рата – подржаваног и потпомаганог споља – што је сценарио виђен у Либији и Сирији. Додуше, с различитим исходима, будући да је либијски лидер Муамер Гадафи свргнут и на најгори начин убијен, док је председник Сирије Башар Асад жив и здрав. Разлика у ова два случаја је у улози Русије: док се у либијска дешавања Москва није мешала, ослањајући се на Резолуцију СБ УН којом је прокламовано „затварање неба“, али не и директна интервенција Запада на страни побуњеника, у случају Сирије Кремљ више ништа није препуштао случају. По позиву легалне владе у Дамаску, Русија је уз помоћ више десетина борбених авиона и хеликоптера сама „затворила“ сиријско небо и елиминисала опасна упоришта међународног тероризма. Зато се поставља питање: како би се Москва понела ако САД и њихови савезници одлуче да силом оружја „подрже демократију“ у Венецуели и свргну непослушног председника Николаса Мадура?

Уколико би се Трамп и Американци стварно заглибили у џунглама Венецуеле, као некада у Вијетнаму, Путин би могао задовољно да трља руке и певуши „Дајте шансу миру“, заједно са шефом дипломатије Сергејом Лавровим и министром војним Сергејом Шојгуом (на слици десно)
* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.