Окаснели регрути

Минимална обука војних обвезника који нису служили војску, или на други начин стекли основна војна знања, само је изнуђени потез државе све док се не стекну услови и средства за враћање редовног војног рока

Ако је неко спреман да направи много буке ни око чега, онда су то овдашњи медији, који су праву узбуну подигли око позива за обуку војних резервиста. Сугестивно истицање у први план „плавих коверти“, позивање на узнемиреност грађана због „ненаданих“ војних вежби, те паника уколико се позвани не одазове, а све то због једне сасвим формалне и донекле минорне акције државе.

ОСНОВНА ВОЈНИЧКА ЗНАЊА Ради се, у ствари, о редовном позивању војних обвезника преведених у резервни састав старијих од 30 година. Током године, у складу са потребама Војске Србије, биће позвано на обуку неколико стотина војних обвезника из ове категорије како би стекли основна војничка знања.
Ради појашњења Министарство одбране саопштило је да је чланом 79а Закона о војној, радној и материјалној обавези предвиђено обучавање грађана за потребе одбране земље. Наведеним чланом закона дефинисане су и категорије грађана на које се наведена обука односи, као и категорије за које је Министарство одбране носилац обучавања. Конкретно, обучавање грађана се односи на лица – војне обвезнике преведене у резервни састав, старије од 30 година, а који нису одслужили војни рок.
Обука се реализује у циљу стварања још једног извора попуне јединица Војске Србије лицима из резервног састава млађих годишта и одговарајуће специјалности, поред лица из резервног састава која су одслужила војни рок са оружјем и који су већ обучени припадници резервног састава. Наведена лица ће убудуће бити позивана на обучавање у складу с плановима и потребама за попуном резервног састава ВС, наводи се у саопштењу.
Министарство је подсетило да је у октобру 2018. године, у складу с поменутим чланом закона, први пут организовано обучавање лица из резервног састава која нису одслужила војни рок. На обучавање, у центре за основну обуку Војске Србије на први део обучавања – основну обуку, тада је упућена прва група војних обвезника који су преведени у резервни састав (лица старија од 30 година), а нису одслужила војни рок. Дакле, реч је о необученим припадницима резервног састава. У овој години планирано је њихово упућивање у центре за специјалистичку обуку Војске Србије. Такође, у овој години планирана су два термина, у мају и новембру, за упућивање наведене категорије лица из резервног састава на основну обуку.
Министар финансија Синиша Мали додатно је појаснио да се ништа ново и додатно не издваја за најављене војне вежбе резервиста, јер је то планирана активност – у овогодишњем буџету Министарства одбране постоји 20 милиона динара који су издвојени за обуку резервиста.
Обучавање лица састоји се из основне обуке која има две фазе. Прва фаза обуке траје 15 радних дана, а друга фаза, специјалистичка обука, траје такође 15 радних дана. Целокупан процес обуке реализује се из два дела, током две календарске године (по 15 радних дана у календарској години). Након завршетка процеса обучавања лица ће бити распоређена у резервни састав Војске Србије.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.