НАТО иницијатива

За евроатлантске центре моћи Србија и Срби су плен који и даље измиче, коликогод да је изнемогао и деморалисан. Намера је да се, пре него што се на Балкан много озбиљније одрази глобално геополитичко слабљење западних фактора, оконча наше затварање у НАТО кавез. Отуда је на контроверзан начин интензивирано деловање у вези с нама

Tумачење друштвено-политичких догађаја (готово) искључиво кроз призму закулисног деловања разних центара моћи свакако представља озбиљно претеривање па и застрањивање. Њега обично називамо „теоријом завере“. Но то не значи да завера, превара и разних других систематски планираних и реализованих (гео)политичких игара нема напретек, те да више или мање не утичу на обликовање збиље, односно да су имале значај у прошлости. И прво (теорија завере), и друго (негирање било какве завере) када се тврди представља крајност. Реалност је, као и обично, негде између. Полазећи од тога боље ћемо схватити и наше актуелно тумарање ЕУ, НАТО, косовско-преговарачким и осталим геополитичким стазама и богазама.

БЕЗОБРАЗНИ И ЛУДИ Ако површно – искључујући било какве скривене елементе – сагледамо у претходним недељама испољене ставове водећих западних чинилаца у вези с нама, те очекивања од нас, могли бисмо да закључимо, без претеривања, да сматрају да нисмо нормални. И то како ми обични грађани Србије, тако и наше владајуће структуре. Просудите и сами на основу речи француске министарке за европске послове и за нас задуженог релативно високог функционера америчког Стејт департмента.
Натали Лоазо нам је – како је нагласила као пријатељ који неће да нас лаже – поручила да у догледно време нема ништа од ЕУ интеграција. Но од нас се очекује („због нас“) да се понашамо као да су реалне. Током посете Београду, што свему даје додатну тежину, поновила је раније изнет став француског председника. Он гласи: нeмa прoстoрa зa прoширeњe EУ и приjeм нoвих члaницa свe дoк сe EУ нe рeфoрмишe. Када ће се то десити и да ли ће се догодити, то наравно не зна ни Макрон, нити било ко други. А магарцу (ЕУ кандидатском) остаје да кротко машта о зеленој трави и до даљег не липше!
И то није све. Док нам се с једне стране поручује да је пут у ЕУ блокиран, те шта год да радимо (од спровођења тзв. унутрашњих реформи до спољнополитичког позиционирања), нећемо моћи да прођемо чекпоинт, с друге стране нам кажу да се од Србије очекује да беспоговорно реализује налоге евроатлантских структура моћи. Нашој јавности добро знани Метју Палмер је убрзо после Натали додао да „у прeгoвoримa Србиje и Кoсoвa рeч ниje o тoмe дa ли ћe сe прoмeнити грaницe или нeћe“ већ се ради о постизању договора о међусобном признању. „Србиja трeбa дa признa Кoсoвo кao нeзaвисну, сувeрeну држaву, a тo истo трeбa дa учини и Кoсoвo.“

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.