МЕГАЛОПОЛИС – Кинески, европски и српски пут

Зашто би се цела наша егзистенција сада свела на седење у чекаоници и зурење у затворени шалтер иза кога, уместо некадашње Оде радости, чујемо само буку и бес?

Недавно сам имао прилике да у кинеском Народном музеју, на Тјенанмену, видим спектакуларну изложбу посвећену четрдесетогодишњици отварања Кине (према Западу). Изложбени простор је, поред осталог, био испуњен и макетама атрактивних грађевина и џиновским видео-бимовима на којима се причала прича о изградњи Шангаја и Шензуа… Запитао сам се: да ли би се слична изложба могла замислити негде у Европи? Не, помислио сам.
У последњих четрдесет година у Европи се свакако много градило, изумевало, откривало… Међутим, да би се оваква изложба направила, није потребно имати само експонате већ смисао који налаже да таква изложба постоји. И ту долазимо до проблема. Ако актуелни француски председник тврди да нема француске културе, већ само (различитих) култура у Француској, како онда можете замислити да Француска направи једну овакву изложбу? Таква изложба би се противила председниковој оцени, јер би сугерисала да постоји Француска, а не тек различите социјалне групе у нечему што се зове ,,Француска“. А Немачка? Изложба која би показала пораст моћи Немачке у последњих 40 година свакако би побудила страховања од über alles Немачке. То никоме није потребно. С Британијом је случај унеколико другачији: референдум и догађаји после референдума показали су да је британска политичка елита против брегзита, a jедна оваква изложба би била симболички глас за брегзит.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.